Bitkoin „gura“ juan u digitalni svet

© Depositphotos.com / LeungchopanU čemu je tajna kineskog uspeha...
U čemu je tajna kineskog uspeha... - Sputnik Srbija, 1920, 04.04.2021
Pratite nas
Nedavni rekordan rast vrednosti bitkoina mogao bi da bude jedan od razloga ponovnog interesovanja za projekat „digitalizacije“ juana, navodi Narodna banka Kine. Uticaj je primetan uprkos tome što je najpoznatija svetska kriptovaluta u Kini zabranjena.

Vang Ksin, direktor istraživačkog sektora Narodne banke Kine, rekao je novinarima da je tržišno interesovanje za digitalni juan „veoma jako i svi pažljivo prate situaciju“, prenosi portal rt.com.

Interesovanje za digitalni juan raste, po svemu sudeći, zajedno sa rastom vrednosti bitkoina
„S jedne strane ovo (interesovanje za digitalni juan) povezano je sa sve više i više centralnih banaka u svetu koje učestvuju u razvoju domaćih digitalnih valuta. S druge strane, interesovanje takođe može biti povezano sa velikim porastom cene bitkoina“, istakao je Vang, navodi Si-En-Bi-Si.

Pokrećući studije o sopstvenoj digitalnoj valuti još 2014. godine, Peking je počeo da suzbija upotrebu svih kriptovaluta, uključujući i bitkoine. Trgovanje kriptovalutama zaustavljeno je na oko 100 berzi u zemlji od 2017. godine, u skladu sa propisima o prevarama i pranju novca.

Narodna banka Kine planira da nacionalna digitalna valuta bude spremna za Zimske olimpijske igre 2022. godine.

Kako se navodi, nova valuta, koja nema zvanični naziv, ali je poznata po skraćenici DCEP (Digital Currency Electronic Payment, u prevodu digitalna valuta za elektronsko plaćanje) imaće neke osobine kriptovaluta.

Digitalni juan trebalo bi da zameni gotovinu u opticaju. Biće povezan sa brojem pametnog telefona vlasnika, pri čemu će se transakcije odvijati putem aplikacije.

Korisnici će moći da prebacuju novac između računa dodirujući ekran telefona.

Takva valuta biće zakonsko sredstvo plaćanja i moći će da se koristi bez učešća banke kao posrednika, prenosi RTS.

Programi testiranja digitalne kineske valute u poslednje vreme su u toku u većim gradovima širom zemlje. Tokom perioda oko Kineske nove godine u februaru, vlasti su uručile više od 40 miliona juana (6,2 miliona dolara) u digitalnoj valuti kao deo lutrije.

Prema Vangovim rečima, testiranje postaje sve intenzivnije i obimnije.

Prošle godine bio je peta valuta po učestalosti za globalna plaćanja. Međutim trendovi idu na ruku kineskoj valuti i kreću se ka tome da juan postane vodeća međunarodna valuta.  

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala