Šta narušava imunitet: Načelnica na VMA o strahu od pandemije

Pratite nas
Načelnica Odeljenja za mikrobsku genetiku i imunologiju VMA, Elizabeta Ristanović, kaže da u pandemiji ima razloga za oprez, ali ne i za strah, objašnjavajući da je uplašen čovek bolestan čovek i da strah narušava imunitet.

Ristanović je za RTS rekla da vreme pandemije u kome živimo dokazuje ono što stručnjaci znaju, a to je da su virusi i njihovi produkti oko nas, da oni žive u nama, u prirodi, da nam neki pomažu, a da neki vrebaju da izazovu bolest, preneo je Tanjug.

„Pandemija je bilo u prošlosti, one su neretko menjale tokove ljudske istorije od Justinijanove kuge koja je uticala na propast Rimskog carstva, Napoleonovog pohoda na Rusiju koji je zaustavio tifus, golgote koja je pratila srpsku vojsku tokom Prvog svetskog rata i epidemija tifusa, epidemije variole, ebole, SARS-a, MERS-a“, rekla je Ristanović.

Prema njenim rečima, ova pandemija se mogla naslutiti i dodaje da tera studente da „stoje ispred brda, a gledaju iza brda“ i da pažljivo analiziraju sve što se napiše.

„Moglo se uočiti da se pandemija često pominje od 2013. godine u naučnim radovima i često je pominjan virus korona, koji je izazivač 35 odsto respiratornih infekcija u jesenjim mesecima“, istakla je doktorka.

Ristanović je, ipak, optimista i smatra da nema razloga za strah.

„Ima razloga za oprez, uplašen čovek je bolestan čovek i to ima neuro-endokrinološko objašnjenje“, navodi profesorka i objašnjava da strah narušava imunitet, što znači da se ne treba plašiti, ali treba biti oprezan.

Važno je, dodala je, kada se emituju ključne poruke da to ne bude izazivanje panike i straha, već da se ljudima objasni kakve će biti koristi ukoliko se ponašaju na određen način.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala