Prvi predsednik Ukrajine: Kijev je neprijatelj Moskve, a Minsk njen sluga

© Sputnik / Konstantin Čalabov / Uđi u bazu fotografijaZastave Ukrajine i Rusije
Zastave Ukrajine i Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 03.04.2021
Pratite nas
Šef delegacije Kijeva u Trilateralnoj kontakt-grupi za Donbas, prvi predsednik Ukrajine Leonid Kravčuk rekao je da je Belorusija „sluga“ Rusije, a Ukrajina njen neprijatelj.
„Kao što je rekao Solženjicin – Rusija nema prijatelje, ona ima ili neprijatelje ili sluge. Evo, danas je neprijatelj Ukrajina, a sluga – Belorusija“, rekao je Kravčuk u emisiji „Sloboda govora Savika Šustera“. Svoje mišljenje je obrazložio time što su lideri Rusije i Belorusije Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko razgovarali telefonom isti dan kad i predsednici SAD i Ukrajine Džo Bajden i Vladimir Zelenski.

Prema rečima Kravčuka, Rusija navodno ne želi da gleda na Ukrajinu kao nezavisnu državu i želi da je „uništi“.

Oglasio se i kolega Kravčuka iz Trilateralne kontakt-grupe, savetnik šefa administracije ukrajinskog lidera Aleksej Arestovič koji je rekao da ukoliko Rusija pokuša da napadne Ukrajinu, „Kijev će proliti toliko krvi da im se to neće svideti“.

Ranije je Arestovič izjavio da su vojne vežbe NATO-a „Defender Europe 2021“, koje su planirane za maj i jun, neophodne da bi se uvežbao rat sa Rusijom.

Podsetimo, predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden i njegov ukrajinski kolega Vladimir Zelenski održali su prvi telefonski razgovor tokom koga je američki lider potvrdio da podržava suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine pred „ruskom agresijom“ na Krimu i u Donbasu.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije ranije je istaklo da su razgovori o potencijalnom konfliktu Rusije sa Ukrajinom nova izmišljotina Kijeva. Moskva nije zainteresovana za konfrontaciju sa ukrajinskom stranom.

Odnosi dve zemlje pogoršali su se u svetlu situacije u Donbasu. Ukrajinske vlasti ranije su više puta optuživale Rusiju za mešanje u unutrašnje stvari zemlje.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala