Mediji o napadaču na Kapitol: Pristalica „Islamske nacije“, tvrdio da je bio meta kontrole uma vlade

© AP Photo / Alex BrandonAmerička policija na mestu incidenta ispred Kapitola
Američka policija na mestu incidenta ispred Kapitola - Sputnik Srbija, 1920, 03.04.2021
Pratite nas
Muškarca, koji je pokušao automobilom da probije sigurnosnu barikadu ispred Kapitola u Vašingtonu, američki mediji identifikovali su kao 25-godišnjeg Nou Grina iz Indijane koji je navodno bio pristalica radikalnog pokreta „Islamska nacija“. Njegovi nalozi su u međuvremenu uklonjeni sa mreža, gde je pisao kakav mu je život bio u proteklih par godina.

Grin je, kako izveštavaju mediji, diplomirao 2019. na Kristofer Njuport univerzitetu u Virdžiniji i stekao diplomu iz finansija.

Služba za odnose sa javnošću tog univerziteta je saopštila da je Grin bio u njihovom ragbi timu u dve sezone, 2017. i 2018. godine, preneo je „Dejli mejl“.

Pristalica „Islamske nacije“

Pozivajući se na Grinove objave na Fejsbuku i Instagramu, američki mediji pišu da je on bio pristalica Luisa Farahana, lidera „Islamske nacije“, crnačkog verskog pokreta koji zapravo malo toga ima zajedničkog sa tradicionalnim učenjem islama.

​​Inače, Grinovi nalozi su u međuvremenu uklonjeni sa društvenih mreža, gde je osumnjičeni pisao kako mu je proteklih par godina život bio težak jer je izgubio posao zbog mentalnih problema.

„Našao sam se na ispitu najvećih, nezamislivih testova u životu. Trenutno sam nezaposlen, napustio sam posao, delimično i zbog moje bolesti“, glasila je navodno jedna od objava.

U odvojenom postu na Fejsbuku, Grin je pominjao i da je „Satanina vlast nad nama završena“, kao i da je bio meta „kontrole uma“ američke vlade. Navodno se zahvalio Farahanu što ga je spasao „posle užasnih nesreća i bola“ za šta je okrivio američke vladine agencije, Centralnu obaveštajnu agenciju i Federalni istražni biro.

© AP Photo / Carolyn KasterPolicija saopštila da nije reč o terorističkom napadu, ali će sprovesti dodatnu istragu.
Mediji o napadaču na Kapitol: Pristalica „Islamske nacije“, tvrdio da je bio meta kontrole uma vlade - Sputnik Srbija, 1920, 03.04.2021
Policija saopštila da nije reč o terorističkom napadu, ali će sprovesti dodatnu istragu.

„Pretrpeo sam višestruke provale u kuću, trovanja hranom, napade, neovlašćene operacije u bolnici, kontrolu uma“, napisao je u jednom od postova Grin, tvrdeći da su svi problemi počeli 2019. kada ga je jedan od saigrača i cimer drogirao lekom „ksanaks“.

Samo dva sata pre napada, osumnjičeni je navodno na Instagramu objavio video sa porukom „Američka vlada je neprijatelj broj jedan crnaca“.

„Vašington post“ je preneo i navodne tvrdnje Grinovog brata Brendana da je noć uoči napada na Kapitol bio „bolesno nasilan“.

Brat, međutim, nije objasnio šta se tačno te noći dešavalo sa Grinom, ali je dodao da je ranije patio od halucinacija i da je imao glavobolje i samoubilačke misli.

© AP Photo / Jose Luis MaganaPolicija uklanja automobil posle incidenta ispred Kapitola u Vašingtonu.
Mediji o napadaču na Kapitol: Pristalica „Islamske nacije“, tvrdio da je bio meta kontrole uma vlade - Sputnik Srbija, 1920, 03.04.2021
Policija uklanja automobil posle incidenta ispred Kapitola u Vašingtonu.

Brendan Grin je naveo i da mu je brat Noa u četvrtak uveče poslao poruku koja je glasila: „Žao mi je, ali jednostavno ću da odem i živim kao beskućnik. Hvala ti za sve što si učinio. Bio si mi uzor kada sam bio mali. Mnogo si me inspirisao“.

​Podsetimo, u incidentu ispred Kapitola ubijen je jedan policajac, dok je drugi povređen. Policija je ranila napadača koji je kasnije preminuo u bolnici.

U prvom obraćanju javnosti posle incidenta, policija je saopštila da nije reč o terorističkom napadu, ali i da će sprovesti dodatnu istragu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala