Lov na amurskog tigra: Neuhvatljiva zver seje strah u Primorskom kraju Rusije

© Sputnik / Ilья Naйmušin / Uđi u bazu fotografijaAmurski tigar
Amurski tigar - Sputnik Srbija, 1920, 03.04.2021
Pratite nas
Stručnjaci pokušavaju da uhvate amurskog tigra koji od januara napada pse u nekoliko sela u Primorskom kraju i spretno izbegava zamke koje je postavila Služba za kontrolu lova, saopštava centar „Amurski tigar“.
„Kako je rekao načelnik uprave za zaštitu objekata životinjskog sveta Aleksej Surovi, od početka januara 2021. godine tigar posećuje dva sela Hasanskog rejona Primorskog kraja. Većina poseta je zabeležena u selu Zanadvorovka, u kome je u periodu od 11. januara do 29. marta tigar usmrtio više od deset pasa“, navodi se u saopštenju.

Ističe se da zver zalazi u sela zbog pasa lutalica koje se skupljaju u tom rejonu zbog kućnog otpada. Nakon što nisu uspeli da oteraju tigra, „Rosprirodnadzor“ je izdao dozvolu da se uhvati.

Životinja zasad spretno izbegava zamke koje su stručnjaci postavili i premešta se iz jednog naselja u drugo, što otežava njegovo hvatanje.

„Uprkos tome što je mlada, zver je oprezna i pametna, ali njeno hvatanje je pitanje vremena. Grupa je trenutno dobila pojačanje i nadamo se da će to ubrzati rešavanje konfliktne situacije“, istakao je Surovi.

Prema rečima generalnog direktora centra „Amurski tigar“ Sergeja Aramileva, tigar se mora uhvatiti kako bi se utvrdili razlozi njegovog ponašanja, a ukoliko sve bude u redu premestiće ga u drugi deo područja.

U februaru je generalni direktor centra „Amurski tigar“ Sergej Aramilev saopštio da stručnjaci pokušavaju da oteraju tigra, koji je usmrtio dve domaće životinje u blizini nacionalnog parka „Zemlja leoparda“.

Amurski tigar jedan je od najređih predatora na planeti i unesen je u spisak Međunarodne crvene knjige. Prema podacima eksperata od jeseni 2020. godine, u Rusiji ima nešto više od 600 tigrova. Očekuje se, da će sledeća proučavanja amurskog tigra biti tokom zime 2021-2022. godine.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala