Jačanje pritisaka na Severnu Koreju - dogovor Amerike, Južne Koreje i Japana

© // REUTERS, KCNASevernokorejska balistička raketa zemlja—zemlja „pukguksong 2“
Severnokorejska balistička raketa zemlja—zemlja „pukguksong 2“  - Sputnik Srbija, 1920, 03.04.2021
Pratite nas
Amerika, Južna Koreja i Japan dogovorili su se u pregovorima svojih visokih bezbednosnih zvaničnika da će sarađivati na jačanju pritiska na Severnu Koreju da odustane od nuklearnih i balističkih raketnih programa.

Rojters navodi da su u zajedničkoj izjavi nakon razgovora u mornaričkoj akademiji u Anapolisu, u SAD, savetnik za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Džejk Salivan i njegov japanski kolega Šigeru Kitamura i savetnik za nacionalnu bezbednost Južne Koreje Su Hun potvrdili posvećenost rešavanju ovog problema kroz usaglašenu trilateralnu saradnju koja bi vodila ka denuklearizaciji Severne Koreje.

U saopštenju se navodi da su se tri zemlje takođe složile oko potrebe pune primene rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o Severnoj Koreji, jačanju odvraćanja i održavanju mira i stabilnosti na Korejskom poluostrvu.

Savetnici za nacionalnu bezbednost takođe su razgovarali o prednostima zajedničkog rada na rešavanju drugih izazova kao što su kovid-19, klimatske promene i podrška povratku demokratskog uređenja u Mjanmaru.

Kako se napominje, ovo je bio prvi sastanak tri saveznika na najvišem nivou od kada je predsednik Džozef Bajden preuzeo vlast 20. januara, a dolazi u pozadini rastućih tenzija nakon lansiranja severnokorejskih raketa prošle nedelje.

Analitičari očekuju da će Severna Koreja kao odgovor na trilateralni sastanak SAD, Japana i Južne Koreje reagovati novim potezom koji ima za cilj privlačenje međunarodne pažnje, preneo je Tanjug.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala