Dodik: Ubrzati miran razlaz BiH, Srpska bi kao nezavisna imala bolji standard

© REUTERS / DADO RUVICSrpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik
Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 03.04.2021
Pratite nas
Srpski član i predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ocenio je u intervjuu Srni da treba ubrzati miran razlaz u BiH i da veruje da će brzo doći to vreme i da bi Republika Srpska kao nezavisna država sigurno imala bolji standard.

Dodik je istakao da ne veruje u budućnost postojanja BiH, te naglasio da se u političkom smislu zalaže za miran razlaz BiH i etabliranje Republike Srpske kao nezavisne države.

„Perspektiva je da se obezbede neutralni, mirni uslovi za razlaz u BiH. To nije nikakva nasilna secesija, nego proces koji će omogućiti pravo naroda na samoopredeljenje. To je nešto što jedino vidim u budućnosti u BiH“, rekao je Dodik.

Srpski član i predsedavajući Predsedništva je naglasio da je samo Republika Srpska dobro mesto za Srbe i narod koji živi u Srpskoj i da je siguran da bi bio bolji standard da je Srpska nezavisna, ali isto tako da bi bolje živeli i Bošnjaci i Hrvati da sa svojih stanovišta i potencijala jačaju svoju društvenu zajednicu i ekonomiju.

On je istakao da će Republika Srpska kad tad biti nezavisna država srpskog naroda i drugih koji u njoj žive, napominjući da Srpska ima svoje stanovništvo, teritoriju, granice, da je definisana sa teritorijalno-političkog okvira, ima svoje institucije.

Dodik je istakao da je održavanje ovakve BiH pogrešno, da se treba okrenuti realnosti, te da je moguć samo mirni razlaz, proglašenje Republike Srpske nezavisnom državom, Herceg Bosne nezavisnom državom i nezavisne države za Bošnjake.

„To bi učinilo narode spokojnijim, bolje usmerenim na saradnju“, dodao je on.

On je naveo da stalno američko kršenje prava naroda mora da prestane, da ono ne može da bude uspešno.

„Ne može se očekivati da mi odustanemo da budemo Srbi, a suština američke politike je da odustanemo da budemo Srbi i da budemo građani, a ovde većina nas hoće da bude Srbi, pa tek onda građani i ne možemo prihvatiti njihov koncept uređenja“, istakao je Dodik.

Dodik je podsetio da je Amerika bila pozitivna u BiH kada je uspostavljen Dejtonski sporazum, a da je sve posle toga pogrešno uradila, dozvolivši da se na kriminalan način ruši taj sporazum i davala je politički legitimitet tome.

„Ta Amerika ne može da bude podržana ovde, bez obzira ko joj je predsednik. Naravno, treba voditi sa njima dijalog“, rekao je Dodik u intervjuu Srni i ocenio da su i oni shvatili da je vreme nasilja prošlo i da sa lokalnim zvaničnicima mogu razgovarati kao partneri.

Dodik je istakao da su zablude to da će rušenjem Dodika biti srušena Republika Srpska.

„Republika Srpska je mnogo više od Dodika“ istakao je on i dodao da je Srpska postajala i pre i da će postojati i posle njega, prenosi RTRS.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala