Da li je ugrožena privatnost pola milijarde ljudi: Fejsbuk se oglasio o navodnoj krađi podataka

© AP Photo / Jenny KaneAplikacija Fejsbuk na mobilnom telefonu
Aplikacija Fejsbuk na mobilnom telefonu - Sputnik Srbija, 1920, 03.04.2021
Pratite nas
Lični podaci, uključujući brojeve telefona više od pola milijarde korisnika Fejsbuka „procurili“ su i objavljeni na hakerskom forumu, infomracija je koja se pojavila na društvenim mrežama i u medijima. Međutim, iz Fejsbuka su se oglasili tvrdeći da se radi o sigurnosnom propustu iz 2019. godine, koji je rešen.

Da su ugroženi podaci čak 533 miliona korisnika objavio je „Biznis insajder“, tvrdeći da se radi o korisnicima iz 106 zemalja, među kojima 32 miliona iz SAD, 11 miliona iz Velike Britanije, šest miliona iz Indije...

Među tim podacima su brojevi telefona, imena, lokacije, datumi rođenja, biografije, i-mejl adrese...

Direktorka za komunikacije Fejsbuka Liz Šepard tvrdi da su podaci ukradeni pre dve godine, što je ta kompanija otkrila i još tada rešila to pitanje.

​Međutim, Alon Gal, čelnik kompanije „Hadson rok“, koja se bavi istraživanjem i obaveštajnim radom o sajberkriminalu, koji je objavio ovaj propust, kaže da te informacije mogu biti iskorišćene za krađu identiteta ili prevare na internetu, ali i za „društveni inženjering ili pokušaje hakovanja“.

​Početkom godine takođe su se pojavile informacije da se na internetu nude na prodaju podaci korisnika Fejsbuka, a sada je navodno objavljena cela baza ukradenih podataka.

„Pojedinci koji prave profile kod kompanija sa reputacijom kao što je Fejsbuk, veruju tim kompanijama kada im poveravaju svoje podatke, pa i njihovi podaci treba da budu tretirani sa poštovanjem“, kaže Gal i dodaje da je objavljivanje ličnih podataka „veliko kršenje poverenja“.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala