„Blumberg“: Odluka ruskih vlasti da ne uvedu ponovo karantin podstakla oporavak privrede

© Sputnik / Vladimir Trefilov / Uđi u bazu fotografijaNovac
Novac - Sputnik Srbija, 1920, 03.04.2021
Pratite nas
Ruska ekonomija pretrpela je znatno manje štete tokom pandemije korona virusa zbog daleko slabijih mera ograničenja nego u drugim državama, a sada se oporavlja od recesije zahvaljujući odluci vlasti da ne uvodi ponovo opšti karantin, ocenila je američka agencija „Blumberg“.

Agencija ukazuje da su se ipak pojavili problemi sa inflacijom koju je izazvao rast cena hrane u svetu i slabljenje rublje.

Putin: Nema planova za opštenacionalni lokdaun, ekonomske mere dale rezultat - Sputnik Srbija, 1920, 29.10.2020
Putin: Nema planova za opštenacionalni lokdaun, ekonomske mere dale rezultat

To je podstaklo Centralnu banku Rusije da prošlog meseca prvi put od 2018. godine podigne kamatnu stopu s tendencijom daljeg rasta.

„Posle neuobičajeno blagog pada 2020. godine, oporavak privrede dobija na tempu, što podstiče i usporavanje pandemije, napredak u procesu vakcinacije i visoke cene nafte. Pri svemu tome virus i dalje predstavlja opasnost. Do povratka u normalno stanje je još daleko, ali BDP se može vratiti na nivo pre krize u četvrtom kvartalu“, ocenio je ekspert Skot Džonson.

Svetska banka procenjuje da će oporavak ruske privrede postati stabilan zahvaljujući kampanji vakcinacije i da bi rast BDP u ovoj godini mogao da iznosi 2,6, odnosno tri odsto naredne godine, a da se stepen siromaštva može vratiti na nivo pre krize.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala