Ambasadori SAD, Britanije i Francuske poslali poruku poslanicima u Prištini o izboru predsednika

© AP Photo / Visar KryeziuKosovska skupština, zasedanje
Kosovska skupština, zasedanje - Sputnik Srbija, 1920, 03.04.2021
Pratite nas
Američki i britanski ambasadori u Prištini, Filip Kosnet i Nikolas Abot, pozvali su poslanike da obezbede kvorum za izglasavanje novog predsednika privremenih institucija. I francuska ambasada u Prištini pozvala je poslanike da prisustvuju sednici.

Američki ambasador u Prištini Filip Kosnet zatražio je danas od poslanika, uoči održavanja sednice kosovske skupštine, da obezbede kvorum u sali za izglasavanje novog predsednika.

U objavi na Tviteru napisao je da stav američke vlade o tome ostaje nepromenjen.

​„Podržavamo glasanje u skupštini za predsednika. Pozivamo sve članove skupštine da ispune svoju odgovornost prema narodu Kosova učestvujući u glasanju i obezbeđivanju kvoruma“, napisao je Kosnet, preneo je Tanjug.

Pokret Samoopredeljenje povukao je nakon sastanka Predsedništva parlamenta predlog zakona o izborima što je bio uslov opozicije da bi se sednica održala.

Britanski ambasador u Prištini Nikolas Abot pozvao je poslanike da na sednici parlamenta glasaju za izbor novog predsednika privremenih prištinskih instituacija jer, kako je ocenio, novi izbori, usred pandemije virusa korona i ekonomske krize, nisu ni u čijem interesu.

​„Poslanici mogu da glasaju kako žele, ali odgovorni čin je da oni ispune svoju ustavnu ulogu podržavajući demokratski proces kroz svoje prisustvo i glasanje“, naveo je Abot na Tviteru.

On je naglasio da sve stranke, a ne samo one koje su odnele pobedu na izborima, moraju da imaju konstruktivnu ulogu u izgradnji institucija.

Posle ambasada SAD i Velike Britanije i francuska ambasada u Prištini zatražila je od poslanika da prisustvuju sednici za izbor predsednika privremenih institucija.

Francuska ambasada navela je da su Kosovu potrebne funkcionalne i stabilne institucije kako bi se potrebne reforme mogle brzo sprovesti, objavio je RTK2, a preneo Tanjug.

Sednica kosovskog parlamenta koja je najavljena za 18 časova, nije počela ni sat i po kasnije.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala