U Srbiju stigle vakcine iz Kovaksa, 57.000 doza Astra zeneke

© Tanjug / TANJUG VIDEOVakcine isporučene Srbiji iz programa Kovaks
Vakcine isporučene Srbiji iz programa Kovaks - Sputnik Srbija, 1920, 02.04.2021
Pratite nas
Prvi kontingent vakcina iz Kovaks mehanizma stigao je danas oko 19 časova na beogradski aerodrom „Nikola Tesla“. U Srbiju je na ovaj način dopremljeno 57.000 doza vakcina Astra zeneke.

Vakcine iz EU dočekali su na aerodromu ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović, zamenik direktora Svetske zdravstvene organizacije dr Mengistu Abebauehu Asefa, direktorka Unicefa u Srbiji Dejana Kostadinova i šef političkog sektora Delegacije Evropske unije u Srbiji Dirk Lorenc, objavio je Tanjug.

Direktor kancelarije SZO u Srbiji Marjan Ivanuša izjavio je ranije da se nada da će prve vakcine iz Kovaks sistema u Srbiju stići početkom aprila.
On je rekao da se Kovaks sistem, uspostavljen da bi se vakcine obezbedile i siromašnijim zemljama, suočava sa istim manjkom vakcina kao i pojedine države, ali da SZO ima cilj da vakcinama iz tog programa do kraja godine vakciniše 20 odsto svetskog stanovništva.

Srbija bi u prvoj polovini 2021. godine iz mehanizma Kovaks trebalo da dobije 345.600 doza vakcine Astra zeneka, objavljeno je početkom februara u prvoj prognozi Alijanse za vakcine Gavi.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala