Ruski naučnici potvrdili: Trudnice mogu da zaštite bebe od kovida

© Fotolia / Kaspars GrinvaldsTrudna žena
Trudna žena - Sputnik Srbija, 1920, 02.04.2021
Pratite nas
Majka, tokom trudnoće, može da prenese antitela na virus korona na bebu putem placente, saopštio je direktor Nacionalnog istraživačkog centra epidemiologije i mikrobiologije „Gamaleja“ Aleksandar Gincburg.
„Preko placente se mogu preneti antitela. Dobro je što se određena klasa antitela može preneti i što je priroda to predvidela“, rekao je Gincburg.

Vakcina „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu. Vakcina se zasniva na proučenoj i proverenoj platformi humanih adenovirusnih vektora, čije su važne prednosti bezbednost, efikasnost i nepostojanje dugoročnih neželjenih efekata.

Laborant na Naučno-istraživačkom institutu Gamaleja tokom ispitivanja vakcine  - Sputnik Srbija, 1920, 02.04.2021
Uspeh ruskih naučnika: U slučaju mutacije virusa korona unapređenje vakcine za dva dana

„Sputnjik Ve“ (Sputnik V) registrovana je u skoro 60 zemalja. Efikasnost preparata je 91,6 odsto, što je potvrđeno u časopisu „Lanset“, jednom od najstarijih i najcenjenijih medicinskih časopisa na svetu. Vakcina je izgrađena na dokazanoj i dobro proučenoj platformi humanih adenovirusnih vektora i koristi dva različita vektora za dve doze tokom vakcinacije.

U Rusiji su napravljene još dve vakcine protiv kovida, vakcina centra „Vektor“ Rospotrebnadzora „EpiVakKorona“ i vakcina „KoviVak“ Centra „Čumakov“.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 18. januara naložio masovnu vakcinaciju ruskog stanovništva.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala