Preokret u pandemiji: Sunčeva svetlost deaktivira koronu u mnogo većoj meri nego što se mislilo

CC0 / Pixabay / Sunčeva svetlost
Sunčeva svetlost - Sputnik Srbija, 1920, 02.04.2021
Pratite nas
Novo istraživanje naučnika pokazalo je da sunčeva svetlost deaktivira virus korona osam puta brže u eksperimentalnim uslovima nego što je bilo predviđeno teoretskim modelima, što daje tračak nade da je moguć preokret u pandemiji.

Stručnjak za mehanički inženjering sa Univerziteta Kalifornija Paolo Luzato-Fegis je, naime, analizirao studije iz prošle godine koje su proučavale efekte različitih oblika ultraljubičastog zračenja i tom prilikom utvrdio značajne razlike.

„Teorija pretpostavlja da deaktivacija deluje tako što UVB pogađa RNK virusa i tako je ošteti“, naveo je on, prenosi „Sajens alert“.

Inače, sunčeva svetlost sadrži tri tipa ultraljubičastih zraka: UVA, UVB i UVC.

Prvi je tip kog čini najveći deo ultraljubičastog zračenja koje stiže do Zemljine površine, a u pitanju su duži talasi koji nemaju dovoljno energije da izazovu veće probleme. UVB talasi srednjeg dometa mogu da ubiju mikrobe i izazovu opekotine na ljudskoj koži.

Virus korona - Sputnik Srbija, 1920, 25.07.2020
Napravljeno sredstvo za trenutno otkrivanje kovida
Sa druge strane, UVC se sastoji od kraćih, snažnijih talasnih dužina svetlosti, za koji se ranije pokazalo da inaktivira viruse kao što je SARS-CoV-2, a koji izaziva Kovid-19.

Međutim, ovaj tip ultraljubičastog zračenja obično ne dođe u kontakt sa Zemljinom površinom zahvaljujući ozonu u atmosferi koji ga filtrira.

Eksperimentalna studija u julu prošle godine proveravala je snagu UV zračenja na SARS-CoV-2 u simuliranoj pljuvački i pokazala da se virus inaktivira za manje od 20 minuta.

Sledećeg meseca objavljena je i teorija koja je sugerisala da bi sunčeva svetlost mogla da postigne isti efekat.

Zaključak tog drugog istraživanja je bio da je SARS-CoV-2 tri puta osetljiviji na UV zračenje na sunčevoj svetlosti nego virus gripa tipa A, dok se najveći deo čestica virusa korona inaktivirao posle samo pola sata izloženosti letnjoj sunčevoj svetlosti. S druge strane, pod zimskom sunčevom svetlošću virus je danima mogao da preživi.

Istraživači smatraju da je moguće da, umesto da deluje direktno na RNK, UVA zračenje može u uzajamnom dejstvu sa molekulima da deluje tako da ubrzava inaktivaciju virusa.

Ova studija sugeriše i da bi UVA zraci mogli da se iskoriste za opremu kao što su sistemi za prečišćavanje vazduha a da bi se obezbedilo jeftino i energetski efikasno sredstvo za smanjenje širenja virusnih čestica.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala