Poruke EU ogoljavaju nemoć: Otkud Rusiji i Kini pravo da sarađuju – to samo sme Zapad

© Sputnik / Sergei Guneyev /  / Uđi u bazu fotografijaZastave Rusije i Kine
Zastave Rusije i Kine - Sputnik Srbija, 1920, 02.04.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Nekadašnja arogancija Zapada prema onima koje smatra neprijateljima, danas se pretvorila u doslovno smešne izjave poput one kojom Rusiju i  Kinu optužuju zato što sarađuju. U strahu su velike oči pa otuda i izjava glasnogovornika EU, Žozepa Borelja da Moskva i Peking udružuju snage radi suprotstavljanja Zapadu.

Šef EU diplomatije Borelj primetio je da Rusija i Kina koriste vrlo sličan jezik kada govore o Zapadu ili Sjedinjenim Američkim Državama. Takav zaključak je izveo posle nedavnog susreta ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova  i njegovog kineskog kolege Vanga Jia.

Naravno, nije mu palo na pamet da primeti kako se Vašington i Brisel godinama koriste istim jezikom po bilo kom pitanju koje muči međunarodnu političku scenu. To je bilo sasvim uredu jer se znalo ko je gazda u kući i čija je poslednja. Ali treba se navići na činjenicu da to već neko vreme nije slučaj, a to Zapadu teško ide.

CC0 / Balkan Photos / Kada Rusija i Kina koriste vrlo sličan jezik kada govore o Zapadu to je nedopustivo, ali kada to čine EU i SAD po bilo kom svetskom pitanju to se podrazumeva.
Poruke EU ogoljavaju nemoć: Otkud Rusiji i Kini pravo da sarađuju – to samo sme Zapad - Sputnik Srbija, 1920, 02.04.2021
Kada Rusija i Kina koriste vrlo sličan jezik kada govore o Zapadu to je nedopustivo, ali kada to čine EU i SAD po bilo kom svetskom pitanju to se podrazumeva.

Izjava Borelja o Rusiji i Kini - izraz nemoći Zapada

Slobodan Janković iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu kaže da je Boreljova izjava samo još jedan izraz nemoći Zapada.

„Prosto, oni sada kukaju – zašto pobogu ovaj svet postaje multipolaran, zašto se centar moći seli na Istok i onda imamo takve izjave. To je deo jedne sve izraženije nemoći, ukupno gledano i SAD i EU i njenih članica, koji je bio vidljiv i nedavno na sastanku ministra spoljnih poslova SAD i Kine u Enkoridžu na Aljasci“, napominje Janković za Sputnjik.

Borelju je suprotstavljanje Kine i Rusije Zapadu video i u nameri da ojačaju svoju tehničku nezavisnost od zapadnih zemalja i u pozivu da se ne mešaju u poslove Moskve i Pekinga. Do koje mere je obesmislio svoje jadikovke najbolje pokazuje njegova konstatcija da ekonomski, dve zemlje žele da povećaju svoju nezavisnost od Zapada, pri čemu ne igraju u istoj ligi, jer Kina je po tom pitanju u prednosti. Brine valjda šef EU diplomatije da bi ekonomska saradnja Kine i Rusije zbog toga mogla da se izjalovi.

Smeta mu i to što Moskva želi da diversifikuje svoj izvoz energenata van EU i da se usmeri na saradnju sa Kinom, a do juče su po nalogu Vašingtona upravo zagovarali diversifikaciju snabdevanja EU energentima kako ne bi zavisila samo od ruskog gasa i nafte.

© Flickr / Mark TurnerKuknjava Zapada zbog saradnje Rusije i Kine je izraz njihove nemoći zašto se centar moći seli na Istok.
Poruke EU ogoljavaju nemoć: Otkud Rusiji i Kini pravo da sarađuju – to samo sme Zapad - Sputnik Srbija, 1920, 02.04.2021
Kuknjava Zapada zbog saradnje Rusije i Kine je izraz njihove nemoći zašto se centar moći seli na Istok.

Čekali vođu iz Vašingtona

Sporazum o dobrosusedstvu, prijateljstvu i saradnji između Kine i Rusije koji je tokom posete Lavrova produžen na pet godina i ocena da što je nespokojnija situacija u svetu, to su veze između Rusije i Kine tešnje, očigledno je mnogi zažuljalo Zapad.  Drugim rečima, udruživanje  i savezništvo je poželjno ali samo ako između Vašingtona i Brisela i svih njihovih partnera na svim meridijanima, ali nikako i onih koji bi mogli da im „pokvare posao“.

A to nisu samo Kina i Rusija. Janković podseća i na nedavne jadikovke Zapada zbog sporazuma o dvadesetogodišnjoj saradnji Kine i Irana, kao i na njihovo konstantno protivljenje snabdevanju pojedinih zemalja EU ruskim gasom.

„Sve to što Borelj radi, on radi na tragu onoga što su rekli čak i mnogi državnici od Angele Merkel do Emanuela Makrona i naravno komesari, administratori u Briselu koji su jedva čekali da im se vrati neki vođa, lider u Vašingtonu koji će da im deli lekcije i packe i da ih usmerava šta da izjavljju i kako. I onda imamo ovakve zaista smešne izjave zašto zaboga neke druge zemlje sarađuju između sebe“, kaže naš sagovornik.

Kad izgubite kompas

Na pitanje nisu li onda takve izjave i kontraproduktivne po EU, jer stvrano smešno zvuči to kada nekome spočivate što sa nekim sarađuje, od odgovara potvrdno, ali i dodaje da je istorija puna takvih primera.

„Prosto, kada ste vi slabi i nemoćni ponašate se na način kojim još više u javnosti pokazujete koliko ste izgubili kompas. Što se tiče samog Borelja, pa šta da očekujete od EU. Ona nije država nego skup država. Tu imate nekoliko klasa. Imate evrokrate koji smišljaju sve novije i novije dopise koji se non-stop množe i postaju sami sebi svrha, a sve više predstavljaju okov za narod i za privredu“, objašnjava on.

Zato, kaže, ne može biti drugog ishoda nego da EU slabi. Ona je, smatra Janković, ušla fazu dekadencije iz koje očigledno, nema povratka i nemoćna je da po tom pitanju bilo šta uradi jer vlasti rade protivno interesima evropskih naroda i država članica.

„To je vidljivo time što oni odbijaju da sarađuju sa Iranom, što uvode sankcije Rusiji i Belorusiji, umesto da imaju dobru saradnju. I onda im je krivo što Rusija sarađuje sa nekim drugim zemljama. Pa normalno da će da sarađuje“, zaključuje Janković za Sputnjik.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala