Poljska: Rusija nas lažno optužila za vojne provokacije protiv gasovoda „Severnog toka 2“

© Nord Stream 2 / Axel SchmidtPlovilo "Soliter" na Baltičkom moru tokom postavljanja cevi za gasovod "Severni tok 2"
Plovilo Soliter na Baltičkom moru tokom postavljanja cevi za gasovod Severni tok 2 - Sputnik Srbija, 1920, 02.04.2021
Pratite nas
Predstavnik specijalnih službi Poljske saopštio je da su navodi medija o akcijama poljske mornarice u zoni izgradnje „Severnog toka 2“ lažni. Istovremeno, čitaoci portala u Poljskoj ironično su reagovali na vesti da vojni brodovi ometaju završetak gasovoda.
„Ruski operater gasovoda 'Severni tok 2' lažno je optužio Poljsku za organizaciju vojnih provokacija protiv gasovoda“, napisao je na Tviteru portparol ministra-koordinatora specijalnih službi Poljske Stanislav Žarin.

Takođe je ponovio tezu o tome da „Severni tok 2“ predstavlja „veoma ozbiljnu pretnju po nacionalnu bezbednost (pored očiglednih pretnji po energetsku bezbednost) za Ukrajinu, Poljsku i zemlje baltičkog regiona“.

Poljski čitaoci: Flota nam liči na metalni otpad

Sa druge strane, čitaoci poljskog portala „Interia“ ismejali su vojne brodove koji su se pojavili u rejonu gradnje „Severnog toka 2“.

„Ratna mornarica Poljske – kako to gordo zvuči! Samo što mi nemamo nikakvu vojnu flotu. Taj metalni otpad kojim mi raspolažemo nije pogodan ni za kakve vojne akcije“, smatra čitalac koji se potpisuje kao WP.

„Čime su provocirali? Ta flota je pogodna samo za ribolov, nikako za provokacije!“, složio se i korisnik Obywatel.

„Pod okriljem noći možemo poslati naše tegljače (čini mi se da imamo tri, ali svi su barem novi, u pokretu) i da odvučemo rusku baržu na drugi kraj Baltika“, ironičan je klaun-szyderca.

„Rusi će biti iznenađeni kada Poljska izvede svoj nevidljivi nosač aviona“, nadovezuje se ROSJANIE.

„Rusi su u pravu. Postupci naših pseudo oružanih snaga su deo strategije Poljske koja deluje kao američki trojanski konj u Evropi. Nervira me što poslednjih godina dozvoljavamo Amerikancima da se upliću u proces zaoštravanja odnosa sa našim istočnim susedom. Poljske vlasti deluju protiv interesa sopstvenog naroda“, smatra internet korisnik Zenon.

Ranije je kompanija-operater izgradnje gasovoda „Nord strim 2 AG“ saopštila da se u zoni izgradnje „Severnog toka 2“ primećuje povećana aktivnost stranih brodova i vojnih aviona. Direktor ogranka operatera gasovoda Adrej Minjin rekao je da je „Severni tok 2“ izložen provokacijama stranih vojnih brodova, ribarskih brodova i poljskog aviona M-28.

Kako je kompanija saopštila, 29. marta oko broda za postavljanje cevi „Fortuna“ ratni brod poljske mornarice (taktički broj 823) izvodio je kružne manevre. Pored toga, poljski protivbrodski avion PZL-Mielec M-28V1 Rbi redovno obleće zonu u kojoj se izvode radovi.

Kasnije je Operativna komanda Oružanih snaga Poljske saopštila da Ratna mornarica Poljske „ne izvodi nikakve provokativne aktivnosti i realizuje svoje zadatke u skladu sa međunarodnim pravom“. Pritom, poljski vojnici su priznali da „avioni M-28B redovno izvode izviđačke letove u regionu Baltičkog mora“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala