Odgovor Komšiću: Ambasadori Kvinte i EU poslali poruku u BiH

© AP Photo / Mary AltafferŽeljko Komšić pred Generalnom skupštinom UN u Njujorku
Željko Komšić pred Generalnom skupštinom UN u Njujorku - Sputnik Srbija, 1920, 02.04.2021
Pratite nas
Ambasadori Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i SAD, kao i Specijalni predstavnik EU u BiH, pozvali su političare iz BiH da rade na napretku zemlje na evropskom putu i da se suzdrže od optužbi i spekulacija.

Ovo saopštenje tumači se kao odgovor na pismo hrvatskog člana Predsedništva BiH, Željka Komšića, upućeno Briselu, a povodom zahteva Zagreba da se na sledećem sastanku Saveta EU, u okviru debate o Zapadnom Balkanu posebno razgovara o situaciji u BiH, objavio je Tanjug.

Željko Komšić - Sputnik Srbija, 1920, 02.04.2021
Komšić poslao pet stranica u Brisel — protiv Srbije i Rusije

Komšić u svom pismu, na pet stanica, analizira situaciju u BiH, pri čemu se fokusira na ruski uticaj, mešanje Hrvatske i Srbije u unutrašnja pitanja BiH, kao i na spregu HDZ i SNSD-a, ali i kritike na račun ponašanja EU u BiH.

„Pozivamo sve političke aktere da se suzdrže od spekulacija i stvaranja nepotrebnih tenzija i da umesto toga usmere svoju pažnju na rad i konstruktivan dijalog koji su potrebni za pomeranje BiH na odabranom putu u EU“, navodi se u poruci ambasadora Kvinte i EU.

Političari u BiH se pozivaju da u 2021. godini rade na rešavanju 14 prioriteta koje je identifikovala Evropska komisija kako bi zemlja mogla da dobije status kandidata za članstvo u EU.

„Transparentnost i inkluzivnost presudni su za sveobuhvatni uspeh, ali česti pokušaji lažnog predstavljanja ili narušavanja uloge i namere nekih međunarodnih aktera u Bosni i Hercegovini, uključujući EU i Sjedinjene Države, kontraproduktivni su za važne reformske procese neophodne za povećanje demokratskog učešća, jačanje vladavina zakona, podstaknu ekonomsku konkurentnost i oporavak i vrate poverenje građana“, zaključuju predstavnici Kvinte i EU u BiH.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala