Šta NATO misli o izgradnji baze Kosovskih snaga u Južnoj Mitrovici

© AFP 2023 / Geoges GobetSedište NATO-a u Briselu
Sedište NATO-a u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 02.04.2021
Pratite nas
NATO je saopštio da su odluku o izgradnji baze Kosovskih bezbednosnih snaga na Crnuši donele kosovske vlasti i podsetio da je pre sprovođenja bilo kakvih aktivnosti na Severu Kosova od strane KBS neophodno odobrenje komandanta Kfora, prenosi Kosev.

Na pitanje da li je NATO upoznat i saglasan sa odlukom da se na Crnuši u Južnoj Mitrovici gradi do sada najveća baza KBS na Kosovu i da li je u tome učestvovao, neimenovani izvor iz NATO-a kaže da su odluku o izgradnji baze KBS-a na Crnuši donele kosovske vlasti.

„Odluku o izgradnji baze donele su kosovske vlasti. Stoga vas upućujemo da se obratite njima za bilo kakav komentar“, naveo je neimenovani zvaničnik NATO u pisanom odgovoru za Kosev.

NATO podseća da je pre sprovođenja bilo kakvih aktivnosti na Severu Kosova od strane KBS neophodno odobrenje komandanta Kfora.

„KBS je pre bilo kakvog angažovanja na severnom delu Kosova potrebna dozvola komandanta Kfora, a u skladu sa sporazumom postignutim sa institucijama Kosova za koji NATO očekuje da se nastavi sa njegovim primenjivanjem“, navodi se u odgovoru.

Kako dodaju, KBS podržavaju u izvornom mandatu, a preko svog savetodavnog tima za vezu, prenosi Kosovo onlajn.

„Do sada je KBS u okviru svog izvornog mandata pokazao da je u stanju da izvodi operacije koje se tiču reagovanja u kriznim situacijama i civilne zaštite, da pomaže civilnim vlastima kako bi odgovorile na prirodne nesreće i ostale hitne situacije u korist građana Kosova“, naveo je neimenovani zvaničnik NATO-a.

Krajem 2018. godine u kosovskoj skupštini usvojena su tri zakona o promeni mandata KBS, čime KBS praktično postaje vojska, što je tada naišlo na zvanično protivljenje NATO-a, odnosno najave da će preispitati nivoe angažovanja sa KBS.

Na pitanje da li se nešto promenilo u odnosu prema KBS od tada, iz NATO poručuju da i dalje „preispituju nivo svog angažovanja“.

Neimenovani zvaničnik NATO-a navodi da ostaju posvećeni bezbednosti Kosova i regionalnoj stabilnosti, i da nastavljaju sa sprovođenjem svoje misije pod mandatom UN u cilju obezbeđivanja sigurnog okruženja i slobode kretanja za sve zajednice na Kosovu. NATO podseća na činjenicu da Kfor i KBS sprovode zajedničke aktivnosti uklanjanja eksplozivnih naprava.

Kako su istakli, i dalje pružaju svoju podršku dijalogu Beograda i Prištine – kao „jedinom trajnom političkom rešenju za Kosovo i region“.

Pozvali su Beograd i Prištinu da se postaraju da nema tenzija i da se uzdrže od izjava ili akcija koje mogu „dovesti do eskalacija“, te ostanu usredsređeni na napredak uz reforme i dijalog.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala