Lukašenko: Moskva i Minsk trpe neverovatan pritisak spolja

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaVladimir Putin i Aleksandar Lukašenko
Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko - Sputnik Srbija, 1920, 02.04.2021
Pratite nas
Rusija i Belorusija trpe neverovatan pritisak spolja, ocenio je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko.
„Pandemija virusa korona je do krajnjih granica zaoštrila negativne geopolitičke trendove i danas se Rusija i Belorusija suočavaju sa pritiskom spolja koji je bez presedana“, rekao je Lukašenko.

Moskva i Minsk danas obeležavaju Dan Savezne države Rusije i Belorusije, a Lukašenko dodaje da u ovakvim okolnostima konsolidacija u okviru zajednice omogućava državama da efikasno reaguju na čitav spektar savremenih izazova i pretnji.

Osim toga Savezna država je i garant bezbednosti i strateške stabilnosti u regionu, dodao je on.

„Jasno je da su za saradnju od uzajamne koristi suštinski zainteresovani i Rusi i Belorusi“, rekao je beloruski predsednik.

Dmitrij Peskov - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2021
Peskov o odnosima Rusije i Belorusije: Pre smo braća nego prijatelji

Povodom praznika se oglasio i ruski predsednik Vladimir Putin koji je u telegramu-čestitki beloruskom kolegi izrazio uverenje da će Moskva i Minsk nastaviti produktivnu saradnju na razvoju kompleksa konstruktivnih savezničkih odnosa.

Takođe, Savezna država, dodao je Putin, obezbeđuje visok nivo zajedničkog delovanja u sferi spoljne politike, odbrane i bezbednosti.

Podsetimo, 2. aprila 1996. godine potpisan je Sporazum „O formiranju Zajednice Rusije i Belorusije“ što je bio temelj za početak integracije, a 8. decembra 1999. godine potpisan je i Sporazum o formiranju savezne države.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala