Francuska se plaši zavisnosti od Rusije zbog „Severnog toka 2“

© Sputnik / Ekaterina Solovьeva / Uđi u bazu fotografijaIzgradnja gasovoda "Severni tok 2"
Izgradnja gasovoda Severni tok 2 - Sputnik Srbija, 1920, 02.04.2021
Pratite nas
Francuska i Nemačka imaju različite stavove o „Severnom toku 2“ i pregovaraju kako bi došle do zajedničkog imenitelja, izjavio je državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Francuske Kleman Bon.
„Kako je, pre godinu dana, izjavio predsednik Francuske Emanuel Makron, oprezni smo prema ovom projektu jer stvara zavisnost od Rusije“, rekao je Bon televiziji „BFMTV“.

Naveo je i da Francuska po ovom pitanju vodi razgovore sa Nemačkom.

„Od početka imamo različite stavove, kao što se to ponekad dešava u Evropi. Pokušavamo da pronađemo zajedničku poziciju, kako se ne bismo razdvojili", dodao je Bon.
Brod za postavljanje cevi Fortuna - Sputnik Srbija, 1920, 01.04.2021
Ruski eksperti: Strani brodovi verovatno izviđali izgradnju „Severnog toka 2“

„Severni tok 2“

Projekat „Severni tok 2“podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.

Protiv izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ aktivno se bore Sjedinjene Američke Države, koje žele da prodaju svoj tečni prirodni gas u EU. SAD su uvele sankcije gasovodu u decembru 2019. godine, usled čega je švajcarska kompanija „Olsiz“ bila primorana da zaustavi radove na polaganju cevi.

Rusija je više puta izjavila da je projekat komercijalan i koristan za Evropu. Nemačka podržava završetak izgradnje gasovoda i odbacuje jednostrane sankcije Sjedinjenih Američkih Država.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala