Češka na korak do kupovine „Sputnjika Ve“, dok Grčka ne želi svađu sa EU

© Sputnik / Vladimir Trefilov / Uđi u bazu fotografijaVakcina protiv kovida
Vakcina protiv kovida - Sputnik Srbija, 1920, 02.04.2021
Pratite nas
Evropska unija „indirektno primorava“ Češku da započne pregovore sa Rusijom o kupovini vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V), izjavio je premijer te zemlje Andrej Babiš. Sa druge strane, vlasti Grčke nisu kupile rusku vakcinu, jer nisu želele da se sukobljavaju sa EU, saopštio je premije te zemlje Kirijakos Micotakis.
„Ne čudim se što austrijski kancelar Sebastijan Kurc kaže da će kupiti milion doza 'Sputnjika Ve' (Sputnik V) i što su Slovaci već kupili dva miliona doza te vakcine (Bratislava je do sad kupila prvu partiju od 200.000 doza vakcine 'Sputnjik Ve' (Sputnik V), a planirano je da ukupno nabave dva miliona doza). Mi smo izjavili da uglavnom želimo vakcine koje je već odobrio evropski regulator. Ali sada smo se našli u situaciji gde se, sa jedne strane, govori o solidarnosti, ali kada to treba dokazati, onda to ne funkcioniše“, rekao je Babiš.

Na pitanje da trenutna situacija može približiti Prag stvarnim pregovorima o kupovini ruske vakcine pre nego što ona dobije sertifikat evropskog regulatora, premijer je potvrdno odgovorio.

Indirektno nas primoravaju na to“, precizirao je on.

Oštre rasprave u Grčkoj zbog vakcina

U grčkom parlamentu je održana debata između premijera zemlje Kirijakosa Micotakisa i lidera najveće opozicione stranke „Siriza“ Aleksisa Ciprasa o nabavci vakcina protiv korone, uključujući i rusku. Premijer je, na zahtev opozicije, predstavio nacionalni plan borbe protiv pandemije i njenim posledicama po ekonomiju.

Lider opozicione stranke je rekao da je manjak vakcina jedan od najvećih neuspeha Evropske unije od momenta njenog nastanka.

Prema rečima Ciprasa, vlasti Grčke trebalo je da donesu odluku o kupovini vakcina ne čekajući odobrenje EU.

„Razumete li koliko bismo ljudi mogli da spasimo da ste od početka godine prihvatili poziv da se sedne za sto i razgovara o tom važnom pitanju i traži rešenje umesto što ste dolazili ovde da bi me ismevali?“, rekao je Cipras.

Micotakis se, sa svoje strane, složio sa mišljenjem liderke stranke „Pokret za promene“ Fofe Genimata koja je izjavila da „bilo bi pogrešno da se evropski front razbija“ kupovinom i upotrebom vakcina koje nisu dobile odobrenje Evropske agencije za lekove.

„To je istina i stoga to nismo ni učinili“, nadovezao se Micotakis.

Premijer je takođe podsetio da je za bivšeg šefa vlade Slovačke takav korak rezultirao ostavkom. Istovremeno je dodao da Rusija navodno nema dovoljnu količinu vakcina da obezbedi izvoz.

Pritom je naglasio da nema nikakve sumnje u kvalitet „Sputnjika Ve“ (Sputnik V).

„Vršili smo pritisak na Evropu da odobri 'Sputnjik Ve' (Sputnik V). Evropa bi trebalo da kupi i rusku vakcinu, ukoliko ne bude ozbiljnih sumnji u postojanje proizvodnih mogućnosti u Rusiji, i da je raspodeli kao i ostale vakcine“, rekao je Micotakis.

Podsetimo, krajem marta premijer Slovačke Igor Matovič podneo je ostavku zbog krize u vladi za koju je povod bila odluka premijera da kupi prvu partiju ruske vakcine protiv korone „Sputnjik Ve“ (Sputnik V), a da prethodno nije obavestio o tome ni partnere u vladi, ni predsednika.

Evropska agencija za lekove započela je proveru ruske vakcine 4. marta. Izvor upoznat sa procesom saopštio je da bi odluka o konačnom odobrenju mogla biti doneta u maju.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala