Budi se turizam: Srbi već biraju plaže u Grčkoj – za koje još zemlje se spremaju aranžmani

CC BY 3.0 / Wikipedia / Toroni Grčka Halkidiki
Toroni Grčka Halkidiki - Sputnik Srbija, 1920, 02.04.2021
Pratite nas
Od kako je Grčka najavila da će u maju otvoriti granice za putnike koji su primili vakcine potražnja za tom destinacijom je porasla među Srbima koji već biraju plaže. Ista pravila od četvrtka važe i u Hrvatskoj, pa turističke agencije očekuju da domaći turisti pohrle i tamo, ali i u Crnu Goru, Albaniju, Egipat i Tursku. Polako se budi turizam.

Hrvatska je otvorila granice za sve putnike koji su primili dve doze „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) ili „Sinofarmove“ vakcine. Time su ta dva cepiva dospela na listu vakcina čije primanje omogućava nesmetan ulazak u tu zemlju, zajedno sa vakcinama „AstraZeneke“, „Fajzera“ i „Moderne“. Oni koji nisu vakcinisani, granicu mogu da pređu uz negativan PCR ili brzi antigenski test, ali ne i uz test na antitela.

Ista pravila trebalo bi da važe i za Grčku od 14. maja, što je dogovarano u ponedeljak na sastanku ministra turizma Grčke Harisa Teoharisa i ministarke trgovine i turizma Srbije Tatjane Matić.

U Egipat i Tursku može da se putuje samo uz negativan PCR test. Putnici koji to žele mogu da se testiraju pri sletanju na egipatski aerodrom, po ceni od 30 evra, dok u Turskoj za istu cenu agencije nude testiranje samo pre povratnog leta. Za putovanje u Albaniju, Crnu Goru i Tanzaniju nema nikakvih uslova.

CC0 / Unsplash / U Egipat i Tursku može da se putuje samo uz negativan PCR test
Budi se turizam: Srbi već biraju plaže u Grčkoj – za koje još zemlje se spremaju aranžmani - Sputnik Srbija, 1920, 02.04.2021
U Egipat i Tursku može da se putuje samo uz negativan PCR test

Glavna destinacija za Srbe – Grčka

Od kada je ulazak u Grčku dozvoljen i uz potvrdu o primanju ruske ili kineske vakcine, potražnja srpskih turista za tom destinacijom je porasla, kažu za Sputnjik iz turističkih agencija „Kontiki“ i „Argus turs“:

„Veliki broj građana proteklih dana je dolazio do naših poslovnica. Mnogo njih je naše kolege kontaktiralo telefonom. Među tim pozivima i posetama je bilo onih koji imaju zamenske vaučere, a bilo je i novih putnika. U većini agencija, pa i u ’Kontikiju‘, aktuelno je da smo u stalnom kontaktu s našim partnerima kako sa severa Grčke, tako sa onima sa ostrva. Polako dobijamo cene od hotelijera i lokalnih agenata i dogovaramo se s avio-kompanijama koje će da lete ka ovim destinacijama tokom leta 2021. godine. Očekujemo da će već za 10 do 15 dana zainteresovani putnici moći da se upoznaju sa svim detaljima ponude koja će biti aktuelna za ovo leto“, predočava Andrej Todorović iz „Kontikija“.

U „Argusu“ je situacija nešto drugačija. Iako su ponude za Grčku spremne, one i dalje nisu dostupne turistima, jer u toj agenciji čekaju da se dogovor između Srbije i Grčke potvrdi zvaničnim potpisivanjem.

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (JUTA) Aleksandar Seničić potvrđuje da je potražnja za Grčkom porasla, ali napominje da je tako mahom zbog ljudi koji imaju zamenske vaučere.

„Za sada nema mnogo uplata. Ima predrezervacija. Još čekamo da se taj dogovor ozvaniči. On je najavljen od strane ministara. Nema razloga da sumnjamo da će to biti drugačije, ali, u svakom slučaju, sezona neće krenuti pre druge polovine maja meseca. Agencijama, nakon ovih najava da će ipak biti ove sezone, sigurno treba sedam do 10 dana da iskomuniciraju s partnerima s kojima se nisu videli godinu, godinu i po dana i da pripreme sve programe, da to bude na vreme spremno“, pojašnjava Seničić.

On dodaje da će se na Grčkoj granici svakako sprovoditi nasumične provere antigenskim testiranjem, što znači da će tamošnji graničari po sopstvenom nahođenju izdvajati pojedine turiste „sa strane“ da bi ih testirali na kovid 19, čak i ako imaju negativan PCR test kod sebe.

© AP Photo / Thanassis StavrakisNa Grčkoj granici sprovodiće se nasumične provere antigenskim testiranjem
Budi se turizam: Srbi već biraju plaže u Grčkoj – za koje još zemlje se spremaju aranžmani - Sputnik Srbija, 1920, 02.04.2021
Na Grčkoj granici sprovodiće se nasumične provere antigenskim testiranjem

Primamljiva i Hrvatska

U „Argusu“ su, za sada, u prodaji aranžmani za Albaniju i Crnu Goru, autobusom i individualnim prevozom, a u ponudi su i Turska i Egipat, za koje je interesovanje turista veliko. To potvrđuju u „Kontikiju“:

„Ponuda za Tursku je već objavljena, cene su na sajtu. Trenutno su aktuelni, u ovom momentu tamo imamo turiste, Egipat, letovalište Hurgada i, s druge strane, Dubaji, koji srpski turisti sve više posećuju“, kaže Todorović.

Oni koji se odluče na PCR testiranje pri sletanju u Egipat treba da znaju da će biti smešteni u svojoj sobi sve dok ne dobiju rezultate, što se obično dešava u roku od najviše 12 sati. Ako je test negativan, putnik nastavlja posetu regularno.

„Mana toga je da može da se desi da ste pozitivni. U tom slučaju morate da ostanete u svojoj sobi tokom čitavog boravka u Egiptu. Nema napuštanja sobe, u karantinu ste. Testiranje se radi i pred povratak. Ukoliko ste negativni vraćate se s grupom, ali ako ste pozitivni, o svom trošku ostajete dokle god ne budete negativni i sami plaćate povratnu avio-kartu“, upozorava Seničić i dodaje da su s Egiptom, Turskom i Bugarskom u toku pregovori o priznavanju potvrda o vakcinaciji.

Što se Hrvatske tiče, još je rano procenjivati da li je tražnja porasla, ali u „Kontikiju“ očekuju da će značajan broj srpskih turista odlučiti da putuje i tamo.

Seničić ukazuje na to da domaći turisti Hrvatsku posećuju pretežno u sopstvenoj režiji, zbog čega je teško reći da li je potražnja porasla, ali smatra da će otvaranje granica i za putnike vakcinisane ruskim i kineskim cepivom privući goste.

Atraktivne destinacije za srpske turiste ovog leta su i Bugarska, Kipar i Tunis. Ako tokom leta popuste svoje mere, na tu listu dopisuju se i Španija i Italija.


Saznajte: U kom je stanju turiazm u Srbiji?

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala