Vašington je na Balkanu testirao matricu za nametanje političke volje drugim državama

© Sputnik / Russian Foreign Ministry / Uđi u bazu fotografijaMarija Zaharova
Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 01.04.2021
Pratite nas
Zadatak SAD na Balkanu devedesetih godina prošlog veka bio je da stvore balkanske režime maksimalno lojalne Vašingtonu, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.
„Testiran je instrument koji je kasnije poslužio kao matrica za nametanje političke volje Vašingtona i njegovih saveznika u drugim delovima Evrope, uključujući bivše sovjetske republike. U Jugoslaviji se podsticalo i usmeravalo nezadovoljstvo naroda zbog socijalno-ekonomske situacije u kojoj se država nalazila, umnogome zbog ozloglašenog spoljnog zida sankcija koji Zapad nije ukinuo, uprkos dogovoru koji je usledio nakon zaključenja Dejtonskog sporazuma 1995. godine“, izjavila je Zaharova, komentarišući ulogu SAD i NATO-a na Balkanu devedesetih i 2000-ih godina.

Kako je dodala, iz inostranstva se pomagalo objedinjavanje opozicionih snaga, pokreta koji su kasnije, nakon neizvesnih rezultata izborne kampanje, velikog pritiska SAD i uličnih protesta, naterali Slobodana Miloševića da napusti svoju funkciju predsednika države.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala