Svetska banka povećala prognozu privrednog rasta Srbije

CC0 / Pixabay / Evri
Evri - Sputnik Srbija, 1920, 01.04.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Svetska banka povećala je prognozu privrednog rasta Srbije u 2021. godini za 1,9 procentnih poena na 5,0 posto.

To je navedeno u ažuriranom izveštaju o ekonomskim izgledima za Evropu i Centralnu Aziju.

Ova međunarodna finansijska institucija je takođe poboljšala projekciju rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije za 2022. godinu za 0,3 procentna poena, na 3,7 odsto.

U prethodnom, januarskom izveštaju, Svetska banka je predviđala rast Srbije u ovoj godini od 3,1 posto, i rast od 3,4 procenta u 2022.

Srpska ekonomija je u 2020. zabeležila malu recesiju od minus 1,0 posto zahvaljujući značajnom programu fiskalnih podsticaja od oko 13 procenata BDP-a, navodi se u izveštaju uz konstataciju da je taj rezultat znatno bolji nego što je Svetska banka predviđala (pad od 3 odsto)

U dokumentu se dodaje da je fiskalna podrška države privredi i građanima rezultirala time da nije došlo do znatnijeg povećanja stope siromaštva, koje se procenjuje blizu nivoa iz 2019.

Svetska banka napominje da i dalje postoje negativni rizici, koji se pre svega odnose na neizvesnosti u eksternom okruženju, ali ističe da je Vlada Srbije već najavila novi program fiskalnih podsticaja vredan oko 5,1 posto BDP-a, kako bi podstakla ekonomski rast u ovoj godini.

U srednjoročnom periodu, ovaj međunarodni kreditor, očekuje rast Srbije od oko 4,0 procenta. Smatra da će rast biti vođen potrošnjom, a da će se investicije oporavljati nešto sporije, što bi moglo da utiče i na usporavanje rasta zaposlenosti i zarada.

Ova srednjoročna perspektiva presudno zavisi od međunarodnih kretanja, uključujući kontrolu nad razvojem epidemije kovid-19, zatim od brzine strukturnih reformi i političkih prilika, ocenjuje Svetska banka.

Neposredan fokus države treba da bude na merama za poboljšanje poslovnog okruženja i upravljanja, kako bi se smanjili troškovi poslovanja, obezbedila sigurnost, kao i na naporima za poboljšanje kvaliteta infrastrukture, zaključuje se u izveštaju, preneo je Tanjug.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala