Dok Hrvati padaju, a Srbi se podižu – lekcije svima stižu iz Severne Makedonije /video/

© AP Photo / Thilo SchmuelgenFudbaleri Severne Makedonije
Fudbaleri Severne Makedonije - Sputnik Srbija, 1920, 01.04.2021
Pratite nas
Godinama unazad se hrvatska fudbalska reprezentacija smatrala pravim oličenjem patriotizma i odnosa prema državi, Srbija je sa novim selektorom Draganom Stojkovićem najavila da bi mogla da se približi takvom statusu, a iz prikrajka u prvi plan stiže nacionalni tim Severne Makedonije.
Luka Modrić - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2021
Hrvati se „busali“, ali su dobili nokaut uz poruku – „laku noć“ /foto/

Makedonski fudbal nikada nije bio u centru pažnje, kada su u pitanju bivše jugoslovenske republike – hrvatski primat je tek na momente ugrožavala Srbija, bljeske je imala Slovenija, a bilo je momenata kada je Bosna i Hercegovina oduševljavala ljubitelje fudbala.

Godine u zapećku nisu ostavile traga na makedonski reprezentativni fudbal, a predanost, vera, odgovornost prema nacionalnom dresu, uprkos velikim tenzijama i konfliktima u državi, nagrađeni su sjajnim uspesima.

Najpre je Severna Makedonija uspela da se plasira na Evropsko prvenstvo, što nije pošlo za nogama Srbiji, Sloveniji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, a u finišu prvog kruga kvalifikacija za Svetsko prvenstvo „pala“ je Nemačka – usred Nemačke.

Rezultatom 2:1 ekipa selektora Igora Angelovskog šokirala je velikog favorita i ostvarila jednu od najvećih pobeda u svojoj istoriji.

„Čuda se dešavaju, treba verovati i boriti se. Ne treba nam euforija, treba da nastavimo ovako, naš cilj je da prođemo grupu fazu Evropskog prvenstva, a sa poenima protiv Nemačke ulazimo i u trku za plasman na Svetsko prvenstvo“, istakao je Angelovski.

Lider ekipe je i dalje Goran Pandev, 37-godišnji rekorder po broju utakmica i golova za makedonsku selekciju, čovek koji odoleva vremenu, promenama u fudbalu, inovacijama i raznim drugim novim tendencijama.

Već 19 godina je član seniorskog tima reprezentacije svoje zemlje, ubojit je kao uvek, što su osetili i Nemci.

„U fudbalu se dešavaju čuda. Hrabre prati sreća. S borbom, verom i uz srce na terenu, ova generacija zaslužila je i zaslužuje mnogo i zaslužuje poštovanje“, naveo je Pandev.

Jednako reprezentativnoj 19 godina traje i njegova internacionalna karijera, uglavnom u Italiji, uz kratkotrajan izlet u turski Galatasaraj, a za to vreme je uspeo da na vrhunskom nivou obavi sve poslove u ofanzivnom delu igre.

Veliki igrač, veći od daleko poznatijih Darka Pančeva, Goce Hristova, kapiten je i predvodnik generacije koja stvara čuda, generacije sastavljene od pripadnika više naroda, gde svi funkcionišu kao jedan.

Nije izgledalo da je moguće, imajući u vidu razlike i tenzije koje postoje u Severnoj Makedoniji, naročito izražene u poslednje dve decenije, ali je fudbal, srećom, ostao van toga i donosi radost celoj državi, bez obzira na to ko pripada kome narodu.

Konačno je fudbal ostvario svoju pravu misiju, misiju ujedinjavanja koja nije bila svojstvena u državama bivše Jugoslavije. Činjenica da se to dešava u Severnoj Makedoniji može da nam pruži nadu da će stvari i na drugim terenima doći do usmeravanja za zajedništvo i dobrobit svih.

Kako je izgledala legendarna makedonska ekipa podsetio nekadašnji reprezentativac Jugoslavije Rade Bogdanović je u emisiji Miljanov korner na Sputnjik sportu.

► „Kosovo je Srbija“ – građani Španije jakom porukom ispratili kosovske separatiste /foto/

► Piksi nije zaboravio sve batine koje je Mitrović istrpeo zbog Srbije /video/

► Rade Bogdanović o Kolarovu: Ljudi te čekaju, a ti staviš selektora u zabludu

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala