Slučaj koji je iznenadio lekare: Pacijent iz Republike Srpske zaražen sa dva soja virusa korona

CC0 / Pixabay / Koronavirus — ilustracija
Koronavirus — ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 01.04.2021
Pratite nas
Mediji u regionu nedavno su objavili da je kod jednog pacijenta u Republici Srpskoj utvrđeno da je zaražen sa dva soja virusa korone — britanskim i južnoafričkim. Tim povodom, infektolog Eleonora Gvozdenović kaže da su medicinari zatečeni budući da su verovali da jedna osoba može biti zaražena samo jednim sojem korone.

Profesorka Eleonora Gvozdenović je izjavila da je taj slučaj vrlo interesantna pojava.

„To je nešto što tek treba da se proučava i nešto na čemu treba da se radi“, kazala je ona.

Gvozdenovićeva je za „Kurir televiziju“ rekla da je neophodno da naučni svet dobro ispita u čemu je reč, jer postoje mogućnosti da se razlog ovakvog zaražavanja krije u specifičnim imunološkim karakteristikama.

Kako se navodi, u Indiji je otkrivena nova varijanta virusa korona nazvana „dupli mutant“, a Gvozdenovićeva otkriva koliko su vakcine efikasne kada su mutacije u pitanju.

„Sve vakcine su fokusirane na jedan deo virusa, na šiljak, a koliko sam ja čitala tu se još uvek nisu odigrale nikakve mutacije. One su kod virusa normalna stvar, to se od njih i očekuje“, kazala je.

Gvozdenovićeva je dodala da će virus mutirati kako bi pokušao da napravi jednu miroljubivu koegzistenciju sa čovekom, da može lepo da se razmnožava, a da i mi, kako je navela, možemo lepo da živimo.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala