Slučaj bez presedana: U zoni izgradnje „Severnog toka 2“ primećeni vojni brodovi /video/

© Sputnik / Dmitriй Lelьčuk / Uđi u bazu fotografijaBrod za postavljanje cevi "Fortuna" u luci Vismar
Brod za postavljanje cevi Fortuna u luci Vismar - Sputnik Srbija, 1920, 01.04.2021
Pratite nas
Operater gasovoda „Severnog toka 2“ kompanija „Nord strim 2 AG“ izjavio je da je primećena pojačana aktivnost stranih vojnih brodova i aviona u rejonu izvođenja radova.

Kako se navodi, 28. marta 2021. godine, u zoni gde brod „Fortuna“ izvodi radove, pojavila se neindentifikovana podmornica.

„S obzirom na to da su sidrene linije broda 'Fortuna' raspoređene na udaljenosti većoj od jedne milje, podmornica je mogla da poremeti ceo sistem za pozicioniranje barže za postavljanje cevi i da dovede do oštećenja cevovoda“, pojasnio je operater projekta.

Pored toga, primećena je i aktivnost civilnih brodova stranih država koji, kako je primetila kompanija, narušavaju zonu bezbednosti, opasno se približavaju barži i ne reaguju na zahteve posade.

„Reč je o očigledno isplaniranim i pripremljenim provokacijama, kako uz pomoć ribarskih, tako i vojnih brodova, podmornica i aviona u cilju ometanja realizacije ekonomskog projekta. Ovo je, možda, prvi u istoriji slučaj ove vrste bez presedana“, navodi se u saopštenju kompanije „Nord strim 2 AG“.

Ranije je kompanija saopštila, da je već 95 procenata projekta gotovo. Preostalo je da se položi 120 kilometara cevi. Dva broda za polaganje cevi učestvuju u projektu  „Fortuna“ i „Akademik Čerski“.

„Severni tok 2“

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.

Protiv izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ aktivno se bore Sjedinjene Američke Države, koje žele da prodaju svoj tečni prirodni gas u EU. SAD su uvele sankcije gasovodu u decembru 2019. godine, usled čega je švajcarska kompanija „Olsiz“ bila primorana da zaustavi radove na polaganju cevi.

Predsednik upravnog odbora „Gasproma“ Viktor Zubkov saopštio je da će projekat biti završen do kraja godine.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala