San Marino posle mesec dana primene „Sputnjika Ve“: Pouzdana i bezbedna vakcina

© Sputnik / Chedly Ben Ibrahim / Uđi u bazu fotografijaVakcina Sputnjik Ve
Vakcina Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 01.04.2021
Pratite nas
Primena ruske vakcine „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) u San Marinu koja je počela krajem februara pokazala je da se radi o pouzdanom i bezbednom preparatu koji zaslužuje samo pozitivne ocene, rekao je državni sekretar za pitanja zdravstva i socijalna pitanja te zemlje Roberto Čavata.
„Ocena za ‘Sputnjik Ve’ je, nema sumnje, pozitivna. Istraživanja koja smo već mogli da sprovedemo, uključujući ona koja se tiču formiranja antitela, dala su dobre, obećavajuće rezultate. Zbog toga se nadamo da će uskoro primena vakcine imati pozitivan efekat i dovesti do smanjenja broja zaraženih u zemlji“, rekao je je Čavata.

Na pitanje da li su registrovana neka neželjena dejstva prilikom primene ruske vakcine, Čavata kaže da je ona potvrdila svoju bezbednost.

„U veoma malom broju slučajeva registrovani su neželjeni efekti, i pri tome se radi o blažim nus-pojavama, kao što je glavobolja i temperatura. Samo u nekoliko slučajeva je bilo jače reakcije koja je trajala nekoliko sati. Nikakve ozbiljne posledice nisu zabeležene. Smatramo da je ta vakcina pouzdana“, rekao je zvaničnik.

Vakcina protiv kovida - Sputnik Srbija, 1920, 30.03.2021
Ruska vakcina „Sputnjik Ve“ registrovana u skoro 60 država sveta

Prema podacima, u San Marinu je od početka pandemije registrovano 4.730 slučajeva zaražavanja virusom korona, pri čemu je bitku s virusom izgubilo 84 građana dok su ostali uspešno preboleli virus.

Prva partija ruske vakcine od 7.500 doza stigla je u San Marino 23. februara a odmah zatim je počela vakcinacija.

Čavata je rekao i da je njegova zemlja početkom januara potpisala protokol sa Italijom i EU o nabavci vakcina koje je odobrila Evropska agencija za lekove, ali da su se suočili sa brojnim administrativnim i birokratskim preprekama zbog čega su februar dočekali bez vakcina, nakon čega su se obratili Rusiji.

„Morali smo da preduzmemo nešto kako bismo promenili situaciju u kojoj smo bili jedina evropska država koja nije mogla nikoga da vakciniše. I zahvaljujući 'Sputnjiku Ve' mogli smo da pokrenemo kampanju vakcinacije koja se sada aktivno odvija“, rekao je Čavata.

Pročitajte još:

Kako zapravo funkcioniše vakcina „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) pogledajte u našoj video-infografici:

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala