Ruski poslanik: Mešanje stranih diplomata u unutrašnje stvari Rusije slabi njihov autoritet

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaZgrada Državne dume Rusije
Zgrada Državne dume Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 01.04.2021
Pratite nas
Mešanje stranih diplomata u unutrašnje stvari Rusije slabi njihov međunarodni autoritet, izjavio je član Odbora za međunarodne poslove Državne dume Rusije Anton Morozov komentarišući izjavu šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja o odluci Rusije da protera nemačkog, poljskog i švedskog diplomatu.
„To je, naravno, nanelo određenu štetu ugledu država koje su dozvolile svojim diplomatama da učestvuju u mešanju u unutrašnje stvari zemlje domaćina, odnosno Rusije, i to, generalno, slabi njihov međunarodni autoritet, pa je ta tema za njih i dalje bolna“, rekao je Morozov za RT.

Postupci ruskih vlasti u ovom slučaju bili su opravdani, precizirao je političar, jer vlast neće dozvoliti mešanje u unutrašnju političku situaciju u Rusiji.

„I ovde nema nikakve agresije“, objasnio je parlamentarac, ističući da postupci stranih diplomata predstavljaju očigledno kršenje Bečke konvencije i njihovog diplomatskog statusa.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova proglasilo je 5. februara trojicu diplomata ambasada Nemačke, Švedske i Poljske za persone non grata zbog njihovog učešća na neodobrenim protestima 23. januara u Moskvi i Sankt Peterburgu. Njima je naloženo da napuste Rusiju.    

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj je u intervjuu za „Frans 24“ nazvao proterivanje stranih diplomata „agresijom“. Borelj je naveo da je svrha njegove posete Moskvi bila da proveri odnos Rusije prema Evropskoj uniji i da je Rusija „izabrala agresiju proterivanjem evropskih diplomata“.

Pročitajte još:

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala