Ruski eksperti: Strani brodovi verovatno izviđali izgradnju „Severnog toka 2“

© Sputnik / Dmitriй Lelьčuk / Uđi u bazu fotografijaBrod za postavljanje cevi "Fortuna"
Brod za postavljanje cevi Fortuna - Sputnik Srbija, 1920, 01.04.2021
Pratite nas
Ruski parlamentarci i eksperti smatraju da pojavljivanje vojnih brodova u zoni izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ ne može naneti pravu štetu gasovodu i da su strana plovila verovatno izviđala i nadgledala izgradnju.

„Stvar je u tome što je vojni brod svake zemlje po definiciji opremljen najsavremenijim sredstvima za prikupljanje informacija, izviđanje i posmatranje. Nemoguće je da će neko upotrebiti vojne brodove da nanese štetu gasovodu“, rekao je vojni istoričar Evgenij Norin.

Prema mišljenju zamenika predsednika Državne dume Rusije Igora Ananskiha, aktivnosti stranih brodova su slučajne i nisu pokušaj „zveckanja oružjem“.

„Nadam se da to neće poprimiti dugotrajan i masovni karakter“, rekao je Ananskih za televiziju „RT“.

Istovremeno je istakao da radovi komercijalne kompanije nisu povezani sa delovanjem vojnih struktura.

Ananskih je dodao da se radovi na izgradnji gasovoda nastavljaju po planu.

Prvi zamenik komiteta za ekonomsku politiku i industriju Vladimir Gutenev smatra da strani vojnici ne mogu da nanesu pravu štetu „Severnom toku 2“, zato što je „malo verovatno da će uslediti bilo kakva reakcija na psihološki uticaj“.

„Mislim da će mirno reagovati na to i da će obavljati svoj posao“, istakao je on.

Kapetan prvog ranga Konstantin Sivkov tvrdi da strani vojni brodovi ne mogu upotrebiti oružje ili probiti gasovod jer bi se takve radnje odmah primetile.

„Možda se radilo o posebnom aparatu za rad sa podvodnim objektima poput kablovskih trasa. Ali on ne može sakriti da interveniše na cevi. Odmah bi se zabeležili buka i rezonanca“, rekao je ekspert za agenciju „NSN“.

Sivkov je uveren da situacija ne zahteva mešanje ruskih vojnika, jer stvar neće doći do oružanog sukoba.

Ranije je operater gasovoda „Severnog toka 2“ kompanija „Nord strim 2 AG“ izjavio  da je primećena pojačana aktivnost stranih vojnih brodova i aviona u rejonu izvođenja radova. Kako je naveo, 28. marta 2021. godine, u zoni gde brod „Fortuna“ izvodi radove, pojavila se neindentifikovana podmornica. Pored toga, primećena je i aktivnost civilnih brodova stranih država koji, kako je primetila kompanija, narušavaju zonu bezbednosti, opasno se približavaju barži i ne reaguju na zahteve posade.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala