Pentagon kontaktirao Rusiju — traži dodatne informacije

Pentagon - Sputnik Srbija, 1920, 01.04.2021
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države su upoznate sa tvrdnjama predstavnika ukrajinske vojske o navodnom nagomilavanju ruskih snaga u blizini granice Ukrajine i razgovaraju o tome sa NATO saveznicima, izjavio je portparol Pentagona Džon Kirbi. Kako je rekao, Vašinton je kontaktirao Rusiju zbog optužbi Kijeva.

On je izjavio da smatra da je telefonski razgovor šefova Generalštaba SAD i Rusije bio povezan sa tvrdnjama ukrajinske vojske o određenim kretanjima ruskih snaga u blizini granice Ukrajine. Prema njegovim rečima, američka strana je pokušala da dobije dodatne informacije.

Novinari su zamolili portparola na brifingu da prokomentariše saopštenja da je predsedavajući Komiteta načelnika štabova Oružanih snaga SAD general Mark Mili razgovarao telefonom sa načelnikom Generalštaba Rusije Valerijem Garisimovom, kao i sa vrhovnim komandantom Oružanih snaga Ukrajine Ruslanom Homčakom. S tim u vezi, Kirbi je rekao da su SAD „obaveštene o izveštajima ukrajinskih vojnika o kretanju ruskih trupa na ukrajinskim granicama“. Portparol Pentagona dodao je da su strane, između ostalog, mogle da se dotaknu tog pitanja i zabrinutosti u vezi sa tim.  

„Kao što sam rekao, jedan od razloga što smo se obratili Rusiji je taj što smo pokušali da dobijemo malo jasniju sliku o tome šta se tačno dešava. Jednostavno nisam spreman da sada pružim više detalja o ovim raspravama koje su tek počele“, rekao je Kirbi.

Istovremeno, on nije precizirao da li američka vojska smatra da tvrdnje ukrajinske strane zavređuju pažnju.

Na pitanje da li američki ministar odbrane Lojd Ostin namerava da razgovara sa ruskim kolegom, Kirbi je rekao da „trenutno nema šta da objavi ili kaže o telefonskim pozivima ministra“.

Ministarstvo odrbane Rusije je u sredu saopštilo novinarima da su telefonski pregovori Gerasimova i Milija održani na inicijativu američke strane, kao i da su „razmotrena pitanja od obostranog interesa“.

Podsetimo, vrhovni komandant ukrajinske vojske Ruslan Homčak je ranije izneo tvrdnju da Rusija navodno postepeno nagomilava snage na granici sa Ukrajinom, čime ugrožava vojnu bezbednost Ukrajine.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala