Nemački ekolozi nameravaju da zaustave „Severni tok 2“ sudskim putem

© Sputnik / Dmitriй Lelьčuk / Uđi u bazu fotografijaBrod za postavljanje cevi "Fortuna" u luci Vismar
Brod za postavljanje cevi Fortuna u luci Vismar - Sputnik Srbija, 1920, 01.04.2021
Pratite nas
Nemačka organizacija za zaštitu životne sredine „Deutsche Umwelthilfe“ namerava da se obrati sudu sa zahtevom da se zabrani izgradnja gasovoda „Severni tok 2“.

Odluka je usledila nakon što je Federalna služba za morsku plovidbu i hidrografiju Nemačke odbacila žalbu organizacije „Deutsche Umwelthilfe“ i Saveza za zaštitu prirode (NABU) koje su zahtevale da se ukine dozvola za završetak radova na gasovodu.

„Nemačka organizacija za zaštitu životne sredine oštro kritikuje odluku da se odbaci žalba i saopštava da će se obratiti sudu. U organizaciji su ubeđeni da Federalna služba za morsku plovidbu i hidrografiju Nemačke nije dovoljno proučila ili je ignorisala ekološke i klimatske aspekte prilikom odobravanja dalje izgradnje“, navodi se u saopštenju, objavljenom na sajtu „Deutsche Umwelthilfe“.

Podsetimo, Federalna služba za morsku plovidbu i hidrografiju Nemačke u januaru je izdala dozvolu za izgradnju dela gasovoda u ekskluzivnoj ekonomskoj zoni Nemačke, nakon čega su nemački ekolozi izrazili protest.

Ranije je operater „Severnog toka 2“ „Nord strim 2 AG“ saopštio  da je postavio već 2.339 kilometara cevi gasovoda, odnosno 95 odsto.

„Nord strim 2 AG“ takođe je saopštio da je brod za polaganje cevi „Akademik Čerski“, koji je ranije plovio ka vodama Danske gde je planirano da počne pripremne radove za nastavak gradnje gasovoda, stigao na svoje odredište.

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.

Pročitajte još:

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala