„Legije migranata“ prolaze kroz rupe u nedovršenom Trampovom zidu na granici sa Meksikom /video/

© REUTERS / JOSE LUIS GONZALEZDete migrant prolazi kroz zid na granici SAD i Meksika
Dete migrant prolazi kroz zid na granici SAD i Meksika - Sputnik Srbija, 1920, 01.04.2021
Pratite nas
„Legije migranata“ koriste rupe u zidu na granici SAD i Meksika kako bi ušle u Ameriku posle odluke predsednika Džoa Bajdena da zaustavi njegovu izgradnju, koju je započeo Donald Tramp, objavili su američki mediji.

Američki Foks njuz navodi da su nedovršeni delovi zida „pogodni ulazi“ za švercere i migrante i da im pomažu u ilegalnom prelasku granice.

Kao primer navode, citirajući neimenovane izvore iz pogranične policije, grupu od 13 migranata iz Brazila koji su zatečeni i pritvoreni blizu otvora dugog 30 metara u Otaj Mesi, nedaleko od San Dijega u Kaliforniji.

„To je ludilo. Završene su tri četvrtine zida. Bar bi trebalo postaviti žicu. Ako se to ne uradi, pokušavamo da uhvatimo ljude na najgorem mogućem mestu. To nam odvlači mnogo ljudi“, rekao je izvor Foks njuza.

Brajan Turmejl, portparol udruženja građevinskih preduzimača SAD navodi da je izgradnja prestala, ali da vlada i dalje plaća milion dolara mesečna firmama koje su angažovane na izgradnji zida, kako bi bile na čekanju.

Državni sekretar za bezbednost Alehandro Majorkas rekao je da će situacija na granici SAD i Meksika dovesti do toga da će na granici biti više migranata nego u prethodnih 20 godina.

​Iako američke vlasti, posle Bajdenove odluke da popusti stroge mere na granici koje je doneo prethodni predsednik Donald Tramp, i dalje vraćaju veliki broj migranata nazad u Meksiko, u migrantskim kampovima ostaju deca koja su prešla granicu bez pratnje. Zbog toga su ustanove za smeštaj migranata prebukirane.

Kako su objavili pojedini američki mediji, pogranična policija zadržala je više od 11.000 takve dece samo u periodu od 28. februara do 20 marta. To je drastično povećanje u odnosu na 5.600 dece bez pratnje u januaru.

Jedna od prvih Bajdenovih odluka u Beloj kući bila je da popusti Trampove pogranične mere, među kojima je bila i ona da tražioci azila na odobrenje moraju da čekaju u Meksiku. Takođe, on je zaustavio finansiranje izgradnje pograničnog zida.

​Bajden je nedavno, kako bi ublažio krizu na granici, javno upozorio migrante da ne dolaze.

Međutim, ni on ni potpredsednica Kamala Haris nisu posetili pogranično područje, navodeći da će to učiniti u nekom trenutku. Bajden je nedavno zadužio Harisovu da koordinira poteze administracije u sprečavanju migrantske krize.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala