Iznenađenje iz Sarajeva: Propao pokušaj da se od Republike Srpske napravi prazna ljuštura

© Sputnik / Dejan SimićTabla na zgradi predsednika RS
Tabla na zgradi predsednika RS - Sputnik Srbija, 1920, 01.04.2021
Pratite nas
Ustavni sud BiH odbio je zahtev sedam bošnjačkih delegata u Veću naroda Republike Srpske za ocenu ustavnosti Zakona o stvarnim pravima Srpske čime je, smatraju stručnjaci, sprečeno otimanje imovine od RS. I pored ovog iznenađenja iz Sarajeva treba ostati oprezan jer bošnjački političari ne odustaju od namere da od Srpske naprave praznu ljušturu.

Nakon niza odluka kojima bošnjačka politička elita pokušava da oduzme nadležnosti RS po pitanju imovine (i ne samo imovine), odbijanje zahteva bošnjačkih delegata u Veću naroda narodne skupštine RS za ocenu ustavnosti Zakona o stvarnim pravima Srpske, predstavlja presedan i iznenadila je javnost u srpskom entitetu.

Propali pokušaj otimanja nadležnosti Republici Srpskoj

U svom zahtevu, bošnjački delegati naveli su da je državna imovina u isključivoj nadležnosti BiH, a u skladu sa nizom zakona koje je proglasio visoki predstavnik, kao što su Zakon o zabrani raspolaganja državnom imovinom i ranije odluke Ustavnog suda u vezi sa ovim pitanjem.

Podsećamo da je Ustavni sud BiH februara prošle godine izazvao jednu od najozbiljnijih kriza presudom da vojna imovina nije u nadležnosti entiteta, već centralnih organa vlasti, čime se narušava teritorijalna podela BiH određena Dejtonskim sporazumom.

Iako je nova odluka ustavnog suda ispravna i pravedna, ona predstavlja presedan jer se kosi sa dosadašnjom praksom ovog suda, navodi banjalučki politikolog Vojislav Savić i dodaje da ovaj sud do sada nije donosio odluke koje se kose sa predlozima bošnjačke političke elite.

„U tom je smislu ova odluka presedan i iznenađenje. Međutim, to ne znači da će to biti praksa i u budućnosti. Ne polažem mnogo nade da će ustavni sud početi da sudi kako treba, a ne onako kako odgovara Sarajevu i njihovoj političkoj eliti“, navodi on.

Još jedan pokušaj otimanja nadležnosti Srpskoj je propao, ali sama inicijativa bošnjačkih delegata bila je, prema Savićevim rečima, apsurdna, što bi, kako kaže, svaki pripravnik u bilo kom sudu na svetu mogao da vidi, jer ustav BiH poznaje prezumpciju nadležnosti u korist entiteta – sve što nije navedeno kao konkretna nadležnost zajedničkih organa u nadležnosti je entiteta.

„Uz to, navedeno je i da zemlja ne može biti prevedena u nadležnost BiH i u tom smislu presuda je i pravno, i zdravorazumski logična. Međutim, nije logična u kontekstu naše političke stvarnosti“, kaže Savić.

Lukave namere bošnjačkih političara

Od jednog organa koji razumno procenjuje situaciju i raspodelu nadležnosti ovakva odluka se mogla očekivati, objašnjava profesor Pravnog fakulteta Univerziteta istočno Sarajevo Radomir Lukić.

„To drugačije nije moglo da bude, jer je uređivanje stvarno pravnih odnosa u nadležnosti entiteta, a ne zajedničkih institucija“, kaže on i napominje da bi pre trebalo komentarisati ponašanje bošnjačkih delegata u Domu naroda Skupštine RS.

„To je jedan od niza već ustaljenih postupaka koje pokreću u nameri da dokažu da Srpskoj ne treba da pripada ni jedna nadležnost i da sve nadležnosti treba da pripadnu zajedničkim institucijama. To je njihov pokušaj da pokažu da je RS nepotrebna. To je deo opšte atmosfere koja postoji među bošnjačkim političarima i među Bošnjacima uopšte“ navodi Lukić.

Takve namere ogledaju se, prema rečima našeg sagovornika u terminologiji po kojoj se RS naziva „manjim entitetom“ ili „drugim entitetom“.

„To je deo opšte histerije koja bi htela da BiH uvede u nered, u opšte stanje koje bi moglo da dovede do vrlo neprijatnih situacija. U 25 godina sve je stabilizovano i nema potrebe za takvim radnjama“, napominje Lukić.

S obzirom da bošnjački političari protiv RS podnose prijave i apelacije na mesečnom nivou, ne treba se radovati ako Ustavni sud BiH jednom presudi u korist Srpske, smatra predsednik Srpskog kluba u Parlamentarnoj skupštini BiH dr Nenad Stevandić.

„Namera je mnogo složenija i lukavija. Treba da znamo da oni pokušavaju da preko zakona o šumama ili o vojnoj imovini, nametnu kalup preko koga bi RS ostajala bez svoje imovine. U zakonu o stvarnim pravima ima mnogo elemenata koji se odnose na privatnu imovinu, pa nisu hteli da zadiru u njega da se to ne bi povlačilo po evropskim sudovima. Namere uvek ostaju iste i ne bi trebalo da se obradujemo ako neki put Ustavni sud presudi u našu korist, pošto je reč o mnogo postupaka gde je sve pripremljeno da bude na našu štetu“, kaže Stevandić.

Hoće da Srpska bude podstanar u svojoj kući

Osim zakona o šumama i vojnoj imovini, profesor Lukić navodi i zakone o poljoprivrednom zemljištu i unutrašnjim plovnim vodama, preko kojih će bošnjački političari pokušati da razvlaste Republiku Srpsku od raspolaganja bilo čega što se nalazi na njenoj teritoriji.

„Federacija je posebna vrsta saveza između federalnih jedinica. Bošnjaci bi želeli da Republici Srpskoj oduzmu svako svojstvo federalne jedinice i da ona ne može da raspolaže prirodnim bogatstvima il bilo čime na njenoj teritoriji, čime bi je napravili podstanarom u vlastitoj kući. To je pokušaj kome je u dobroj meri doprineo Ustavni sud BiH, pred kojim će se naći još nekoliko slučajeva“, objašnjava Lukić.

Ukoliko Ustavni sud te slučajeve ne bude rešio na način predviđen Ustavom, već bude pravio pravne konstrukcije, nalazeći u njima osnove za presude (u nečemu što niti piše, niti se podrazumeva, napominje naš sagovornik), onda će on biti autor velikih problema u BiH, zaključuje Lukić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala