Borelj optužio Rusiju za agresivno ponašanje zbog proterivanja diplomata

© Foto : Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaŠef evropske diplomatije Žozep Borelj
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj  - Sputnik Srbija, 1920, 01.04.2021
Pratite nas
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj smatra da odluka Moskve da protera iz zemlje troje evropskih diplomata koji su učestvovali u neodobrenim protestima predstavlja agresiju.

Kako je izjavio za televiziju „Frans 24“, cilj njegove posete Moskvi bila je provera odnosa Rusije i Evropske unije. Odgovor je, kaže Borelj, „bio jasan“ i „agresivan“.

„Rusija je izabrala agresiju proteravši u tom trenutku, tokom posete, evropske diplomate, što je u suprotnosti sa diplomatskim ponašanjem“, istakao je Borelj.

„Nisam bio ponižen, već suočen sa agresijom. Kada nekog pozovu i iskoriste njegovu posetu kako bi objavili o proterivanju diplomata, to više nije poniženje, već ispoljavanje agresije. Takve stvari se ne rade u diplomatskim odnosima između zemalja koje žele da održavaju dobre veze“, objasnio je on.

Borelj: Nadam se da će EU moći da registruje vakcinu „Sputnjik Ve“ - Sputnik Srbija, 1920, 05.02.2021
Borelj: Članice za sada nisu inicirale sankcije zbog Navaljnog; Lavrov: EU nepouzdan partner

Borelj je došao u Moskvu 4. februara. Sutradan je Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da su diplomate Švedske, Poljske i Nemačke, koje su učestvovale u neodobrenim protestima u Rusiji, proglašene za persone non grata i da će napustiti zemlju. Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je tada da proterivanje diplomata nije tempirano za Boreljovu posetu.

Neodobreni protesti održani su 23. januara u raznim gradovima Rusije i nastavili se 31. januara, uprkos brojnim upozorenjima vlasti, uključujući i zbog opasnosti od zaražavanja kovidom 19. Osim toga, protesti su u Moskvi održani i 2. februara tokom i nakon zasedanja Moskovskog gradskog suda u vezi sa slučajem Aleksej Navaljni.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala