Uznemirujući snimci: Prolaznici ignorišu dva brutalna napada na Azijate u Menhetnu /video/

© REUTERS / Andrew KellyAmerička policija na mestu zločina na Menhetnu u Njujorku.
Američka policija na mestu zločina na Menhetnu u Njujorku. - Sputnik Srbija, 1920, 31.03.2021
Pratite nas
Dva brutalna napada na Azijate zabeležena su u ponedeljak u Njujorku. Pored šokantnih incidenata, veoma uznemirujuće je i ponašanje očevidaca koji nisu ništa preduzeli da pomognu žrtvama.

Jedan od napada se dogodio oko 11.40 pre podne ispred luksuzne stambene zgrade na Menhetnu. Šezdesetpetogodišnja žena azijskog porekla šetala se kada ju je krupni muškarac udario nogom u grudi, očigledno bez provokacije, oborivši je na zemlju. Zatim je snažno udario u glavu najmanje tri puta pre nego što se udaljio.

​Video-nadzor iz unutrašnjosti stambene zgrade pokazuje da su najmanje trojica muškaraca svedočila napadu bez preduzimanja bilo kakvih koraka. Nakon što se napadač udaljio, čuvar je zatvorio otvorena vrata zgrade dok se starija žena mučila na zemlji pokušavajući da ustane.

Ce Fan Kim, izveštač Ej-Bi-Si njuza, rekao je da je muškarac ženu psovao i govorio: „Ne pripadaš ovde“. Ali koliko god incident bio šokantan zbog brutalnosti, mnoge korisnike društvenih medija još više je uznemirila reakcija posmatrača, piše RT.

„Ovo je apsolutno odvratno“, rekla je pravna saradnica En-Bi-Sija Kejti Fang. „Činjenica da čuvar nije ništa uradio i zatvorio prokleta vrata je nečuvena“.

Reakcija je bila toliko žestoka da je Organizacija „Brodski“, koja upravlja stambenom zgradom, izdala saopštenje u kojem kaže da su njeni zaposleni koji su bili svedoci napada suspendovani, dok se ne sprovede istraga „u saradnji sa njihovim sindikatom“.

Istog dana, na drugom video-snimku prikazano je kako je muškarca azijskog porekla napao čovek u metrou na Menhetnu.  Udario ga je u lice i gurnuo nazad na sedište. Udarao ga je šakom u glavu najmanje 30 puta, a zatim ga podigao s leđa i onesvestio. Nakon što je žrtva izgubila svest, napadač mu je gurnuo glavu na sedište, a on je pao na pod i udario glavom.

Niko u punom metrou nije pokušao da pomogne žrtvi. Na video-snimku se vide mladići koji se izvijaju kako bi bolje videli. U trenutku kada žrtva udari o pod, jedna žena kao da počinje da tapše, ali iznenada prestaje.

Odeljenje za zločine iz rasizam policijske uprave Njujorka objavilo je u utorak poruku u kojoj traži pomoć u pružanju informacija o incidentu.

„Šokantno je da ovom čoveku niko nije priskočio u pomoć“, rekao je radio novinar Stive Kastenbaum.

Ali reakcija posmatrača očigledno nije bila neuobičajena, barem po njujorškim standardima. Kada je u februaru 61-godišnji Amerikanac filipinskog porekla napadnut u metrou i isečen skalpelom od uva do uva, niko od ostalih putnika nije intervenisao. U stvari, nakon napada, žrtva je morala sama da potraži pomoć jer niko od slučajnih prolaznika nije pozvao hitnu pomoć. Dobio je oko 100 kopči.

Iako su snimci sa nadzora pokazali da je reč o mladom crncu, lokalni aktivisti odgovorili su na napad održavanjem mitinga protiv „belog nacionalizma“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala