Uvesti moratorijum na izgradnju „Severnog toka 2“: Poslanika Bundestaga brinu odnosi sa SAD

© Sputnik / Ekaterina Solovьeva / Uđi u bazu fotografijaCevi za gasovod "Severni tok 2" u nemačkoj luci Zasnic
Cevi za gasovod Severni tok 2 u nemačkoj luci Zasnic - Sputnik Srbija, 1920, 31.03.2021
Pratite nas
Koordinator nemačke vlade za transatlantsku saradnju, poslanik Bundestaga Peter Bajer, pozvao je na uvođenje moratorijuma na izgradnju „Severnog toka“. Kako kaže, projekat „ometa“ resetovanje transatlantskih odnosa.
„Projekat je ozbiljan kamen spoticanja za resetovanje transatlantskih odnosa. Amerikanci očekuju od nas da nećemo samo promeniti retoriku, već i da ćemo dozvoliti da dela govore sama za sebe. Stoga se zalažem za moratorijum na izgradnju 'Severnog toka 2'“, izjavio je Bajer u intervjuu za nemački list „Virtšaftsvohe”.

Poslanik je apelovao da se uzme u obzir stav Sjedinjenih Američkih Država prema projektu.

„Snažna Evropa – da. Izolacija od SAD – ne“, istakao je Bajer.

Ranije je američki državni sekretar Entoni Blinken u intervjuu za „Si-En-En“ izjavio da Vašington smatra „Severni tok 2“ lošom idejom i da će nastaviti da uvodi sankcije protiv kompanije koje učestvuju u izgradnji gasovoda.

Američki državni sekretar Entoni Blinken - Sputnik Srbija, 1920, 28.03.2021
Blinken: „Severni tok 2“ neće posvađati članice NATO-a

Blinken je ranije upozorio nemačkog kolegu Hajka Masa da se Berlin zbog „Severnog toka 2“ može suočiti sa sankcijama.

Njegov stav je da će „Severni tok 2“ pružiti Rusiji mogućnost da „koristi energetiku kao instrument prinude“. Američke vlasti smatraju da gasovod navodno „podriva evropsku energetsku bezbednost“.

„Severni tok 2“

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.

Protiv izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ aktivno se bore Sjedinjene Američke Države, koje žele da prodaju svoj tečni prirodni gas u EU. SAD su uvele sankcije gasovodu u decembru 2019. godine, usled čega je švajcarska kompanija „Olsiz“ bila primorana da zaustavi radove na polaganju cevi.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala