Švedski parlament pokrenuo pitanje kupovine ruske vakcine

CC0 / / Švedski parlament
Švedski parlament - Sputnik Srbija, 1920, 31.03.2021
Pratite nas
Poslanik švedskog parlamenta (Riksdaga) Mats Nordberg pokrenuo je pitanje mogućnosti kupovine vakcina protiv virusa korona od Rusije i Kine, saopštio je „RT“, pozivajući se na zahtev parlamentarca upućen ministarki inostranih poslova Švedske An Linde.

Prema informacijama televizije, Nordberg je ukazao na to da Švedska i dalje trpi zbog deficita vakcina protiv korone.

Istovremeno, nije isključio mogućnost da će nabavka ruske vakcine putem kanala Evropske unije biti otežana.

S tim u vezi, Norberg je pitao šeficu švedske diplomatije kako bi Stokholm trebalo da postupi po pitanju saradnje sa Moskvom i Pekingom u kontekstu nabavki vakcina.

„Da li ministarka smatra da bi Švedska trebalo da, delujući u direktnom kontatu sa Rusijom i/ili Kinom, izdejstvuje da dobije pristup dodatnim vakcinama protiv kovida 19 iz tih dveju zemalja nakon zvaničnog odobrenja vakcine ili odobrenja za hitnu primenu?“, obratio se poslanik ministarki.  

Ranije je švedski koordinator za vakcinaciju Ričard Bergstrem izjavio da bi Švedska već u junu mogla da dobije rusku vakcinu protiv virusa korona „Sputnjik Ve“, podsećajući na njenu visoku efikasnost.

Prethodno je list „Svenska Dagbladet“ saopštio da je rusku vakcinu „Sputnjik Ve“ spremno da proizvodi nekoliko švedskih kompanija.

Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu. Pored nje, u Rusiji su registrovane još dve vakcine protiv korone – „EpiVakKorona“ koju proizvodi „Vektor“ i vakcina „KoviVak“ Centra „Čumakov“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala