Sankcije za RT u Letoniji – grubo kršenje slobode štampe i međunarodnog prava

© SputnikSputnjik i RT - cenzura
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija, 1920, 31.03.2021
Pratite nas
Širenje bilo kakvih „nazovi sankcija“ na medije, odnosno zabrana medija i slobodnog izveštavanja nema nikakvog utemeljenja u međunarodnom pravu. To je najgrublje moguće kršenje slobode štampe, slobode medija, slobode izveštavanja i mogućnosti ljudi na tom prostoru da dobiju informacije od određenog medija.

Ovako advokat Goran Petronijević za Sputnjik komentariše vest da je Letonija počela da zatvara pristup sajtu „RT“ na ruskom jeziku, pa ovaj sajt nije dostupan korisnicima nekoliko glavnih provajdera u zemlji.

Letonija i Litvanija su još prošle godine zabranile emitovanje „RT-ja“ zbog evropskih sankcija protiv Dmitrija Kiseljova koji, kako je podsetila glavna urednica televizije „RT“ Margarita Simonjan, nema nikakve veze sa „RT“, ali se nalazi na čelu novinske agencije „Rusija sevodnja”.

Sankcije za RT grubo kršenje slobode štampe i međunarodnog prava

Prema Petronijevićevim rečima, sankcije su, kao mera prinude određene države, sredstvo međunarodnog prava koje podrazumeva odgovarajuću odluku odgovarajućeg organa Ujedinjenih nacija - Saveta bezbednosti ili nekog drugog organa Svetske organizacije.

„U svim ovim slučajevima jednostranog uvođenja sankcija od strane Sjedinjenih Američkih Država ili njihovih saveznika radi se o „ad hok“ određenim takozvanim sankcijama, što znači narušavanje bilateralnih odnosa između pojedinačno tih zemalja i treće zemlje prema kojoj se sankcije uvode. To nema veze sa međunarodnim pravom kada su u pitanju same sankcije. Pritom, uvođenje pojedinačnih sankcija prema određenim fizičkim licima takođe je neutemeljeno u međunarodnom javnom i međunarodnom privatnom pravu, jer pojedinačno zemlja može da ograniči određena prava određenog fizičkog lica koje je državljanin treće države, ali koja su vezana za ostvarivanje aktivnosti ili prava tog lica na teritoriji te države, ali ne i trećih država“, kaže Petronijević i ponavlja da širenje bilo kakvih „nazovi sankcija“ na medije nema nikakvog utemeljenja u međunarodnom pravu.

U Letoniji dobro znaju ko je Kiseljov

Da ne govorimo, dodaje naš sagovornik, o zabludama tipa da li je neko direktor jedne medijske kuće, pa se uvode sankcije toj medijskoj kući, a onda dolazi do namerne ili slučajne zbrke pa se uvode sankcije drugoj medijskoj kući.

„Ja lično mislim da oni dobro znaju ko je direktor „Sputnjika“, ko direktor „RT-ja“ i svih ostalih medija u Rusiji, ali da je to sve zajedno deo jednog sistema opšte rusofobije koja sada nažalost, sa povratkom globalističkog, neoliberalnog modela vladanja u Sjedinjenim Američkim Državama, ponovo vaskrsava. Ponovo vaskrsava vampir zvani „izazivanje međunarodnih sukoba“. Dakle, nema sankcija koje jedna zemlja ili više njih uvode drugoj zemlji bez odluke odgovarajućih organa“, ističe advokat.

Nasilje nad pravom

On objašnjava da sankcije jesu predviđene i da postoji mogućnost za njihovo izricanje, ali da za njih postoji obaveza donošenja od strane nadležnog organa Ujedinjenih nacija.

„Ako toga nema, onda nema sankcija i to je onda samo nasilje nad pravom i bilateralni čin između te države i one prema kojoj se, navodno, uvode sankcije. Trampova vladavina očigledno je bila iskorak u desnu stranu, odnosno iskorak u suverenizam, ali nažalost taj globalistički, neoliberalni model, odnosno sve ono što se dešavalo pre Trampa, a evo sada se dešava i posle njega u SAD, predstavlja čisto nasilje nad pravom“, zaključuje Goran Petronijević za Sputnjik.

Letonski Nacionalni savet pozvao je i druge zemlje EU da se pridruže zabrani emitovanja „RT“. U Estoniji je ranije već praktično bio zabranjen rad redakcije Sputnjika, uz pretnje da će se protiv novinara pokrenuti krivični postupci, a u samoj Letoniji pokrenuti su krivični postupci protiv novinara koji su sarađivali sa agencijom „Rusija sevodnja“.

Agencija Sputnjik Letonija takođe je javila je da je Nacionalni savet za elektronske medije Letonije blokirao pristup sajtovima „ntv.ru“, „rus24.tv“, „teledejz.net“, preko kojih mogu da se gledaju ruske televizijske stanice na internetu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala