Ruska vakcina „KoviVak“ - efikasna protiv svih novih sojeva korone

© Sputnik / Chumakov research institute / Uđi u bazu fotografijaVakcina "Kovivak"
Vakcina Kovivak - Sputnik Srbija, 1920, 31.03.2021
Pratite nas
Ruska vakcina protiv kovid 19 „KoviVak“ će biti efikasna protiv novih sojeva virusa korona, izjavio je direktor centra „Čumakova“ Ajdar Išmuhametov koji je napravio preparat.
„Apsolutno smo sigurni u to jer naša vakcina koristi ceo virus, čitav niz antigena koji ulazi u sastav ove nove pošasti, i možemo biti sigurni da promene mutacija koje generalno dostižu delić procenta na današnji dan neće biti značajne. Zato smo sigurni da će upravo ova vakcina u potpunosti zatvoriti pitanje novih mutacija“, rekao je Išmuhametov televiziji „Rusija 1“.

Po njegovim rečima, za sada je rano govoriti koliko dugo će trajati antitela, dobijena ovom vakcinom, jer je prošlo malo vremena za posmatranje vakcinisanih.

„Sada je teško reći. Možemo prvo da ocenimo naše iskustvo, a ono je oko sedam meseci – sedam meseci postoji imuna zaštita. Možemo govoriti samo o dužini studije koju imamo“, rekao je naučnik.

U isto vreme, naglasio je Išmuhametov, u centru „Čumakova“ su napravljene druge vakcine istom metodom: npr. protiv besnila i encefalitisa.

„Neke od njih daju doživotni imunitet, a neke dve-tri godine“, izjavio je on.

Ministar zdravlja Rusije Mihail Muraško izjavio je danas da će početkom aprila „KoviVak“ biti puštena u civilni promet.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala