Rusija registrovala prvu vakcinu protiv virusa korona za životinje

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaMačka
Mačka - Sputnik Srbija, 1920, 31.03.2021
Pratite nas
Rusija je registrovala prvu vakcinu na svetu protiv virusa korona za životinje, a njena masovna proizvodnja mogla bi biti pokrenuta već u aprilu, saopštio je novinarima zamenik direktora Savezne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Rusije (Rosselhoznadzor) Konstantin Savenkov.
On je naveo da je vakcina „Karnivak-Kov“, koju je razvio Savezni centar za zdravlje životinja prvi i trenutno jedini u svetu profilaktički preparat protiv kovida 19 za životinje.

„U kliničkim ispitivanjima ‘Karnivak-Kova’, koja su započela u oktobru prošle godine, učestvovali su psi, mačke, arktičke lisice, vizoni, lisice i druge životinje. Rezultati istraživanja omogućavaju nam da zaključimo da je vakcina bezopasna i visoko imunogena, jer je 100 odsto vakcinisanih životinja razvilo antitela na virus korona“, rekao je Savenkov.

Trenutno naučnici Rosselhoznadzora nastavljaju da proučavaju koliko dugo se razvija imunitet nakon primene preparata. Prema rečima Savenkova, trenutno je ovaj pokazatelj najmanje šest meseci.

„Već u aprilu može se pokrenuti masovna proizvodnja vakcine na osnovi najveće platforme u zemlji za proizvodnju lekova za životinje Federalnog centra za zdravlje životinja“, dodao je on.

Takođe je istakao da su za ruski preparat zainteresovane i druge zemlje, među kojima su Grčka, Poljska, Austrija, SAD, Kanada i Singapur.

Savenkov je dodao da je vakcina od posebnog značaja, jer su, kako je istakla Svetska organizacija za zdravlje životinja, neke životinjske vrste osetljive na virus korona, a slučajevi kovida kod životinja registrovani u mnogim zemljama. U Rusiji su do danas zvanično utvrđena dva slučajeva zaraze mačaka virusom korona: u Moskvi i Tjumenu. Prema ruskim naučnicima, upotreba vakcine za životinje može da spreči razvoj mutacija virusa koje se najčešće javljaju tokom prenosa patogena između vrsta.

„Treba napomenuti da ne postoje naučni dokazi o prenošenju nove infekcije sa životinja na ljude, što je Svetska zdravstvena organizacija (VHO) više puta saopštavala. Osim toga, treba naglasiti da i životinje mogu da se zaraze nekim vrstama iz porodice virusa korona koje se razlikuju od kovida 19“, zaključio je Savenkov.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala