Počela gradnja saobraćajnice koja će Beograd povezati sa "Milošem Velikim" /foto/

© Tanjug / TANJA VALICGradnja saobraćajnice Novi Beograd-Surčin
Gradnja saobraćajnice Novi Beograd-Surčin - Sputnik Srbija, 1920, 31.03.2021
Pratite nas
Radovi na izgradnji saobraćajnice Novi Beograd-Surčin, nove gradske magistrale koja će povezati Beograd sa auto-putem "Miloš Veliki", počela je danas u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Vučić je tokom obilaska gradilišta rekao da će se tom saobraćajnicom skratiti izlaz na auto-put "Miloš Veliki" za oko 10 kilometara.

Vučić je napomenuo da je rok za izgradnju saobraćajnice 18 meseci i zatražio od predstavnika kineskog izvođača "CCCC", ako mogu, da ubrzaju realizaciju i završe posao malo ranije.

Početku radova prisustvovali su i premijerka Ana Brnabić, ministar građevinarstva Tomislav Momirović, ambasadorka Kine Čen Bo, direktor "Koridora Srbije" Aleksandar Antić, direktor "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, zamenik gradonačelnika Goran Vesić, i predsednik opštine Novi Beograd Aleksandar Šapić.

Predsednik Srbije je u razgovoru sa ambasadorkom Čen Bo kazao da sutra planira da obiđu zajedno radove i na deonici auto-puta Preljina - Požega.

© Tanjug / TANJA VALICAleksandar Vučić i Ana Brnabić na obeležavanju početka radova na novoj saobraćajnici.
Počela gradnja saobraćajnice koja će Beograd povezati sa Milošem Velikim /foto/ - Sputnik Srbija, 1920, 31.03.2021
Aleksandar Vučić i Ana Brnabić na obeležavanju početka radova na novoj saobraćajnici.

Komercijalni ugovor za deonicu Novi Beograd-Surčin , čija je dužina 7,9 kilometara, potpisan je sa kompanijom "Čajna komjunikejšns konstrakšn kompani" (CCCC), a njegova vrednost je 70,5 miliona evra.

Ta deonica auto-puta "Miloš Veliki" je građevinski veoma zahtevna, jer prolazi kroz naseljeno područje. Kada ova deonica bude završena, vozači će moći da se uključe iz Vojvođanske ulice i Jurija Gagarina na Novom Beogradu.

Najavljeno je da će uz trasu ove saobraćajnice biti izgrađene biciklistička i pešačka staza.

Gradska magistralna saobraćajnica Novi Beograd-Surčin projektovana je za brzinu kretanja vozila od 80 kilometara na čas.
Predviđene su po tri trake, razdelni pojas od pet metara, pešačke staze širine po dva metra i bankine. Na trasi će biti tri mosta, jedan most-kanal i jedan nadvožnjak.

Na početku trase gradske magistralne saobraćajnice predviđena su uključenja iz dve ulice na Novom Beogradu, a dalje put vodi kroz ravnicu ka prvoj petlji, odnosno čvoru "Surčin 1", tipa "poludeteline". Kraj ove deonice je kod sledeće "velike petlje" u Surčinu, posle koje počinje autoput "Miloš Veliki".

O odnosima sa Crnom Gorom: Prema svecu i tropar

Srbija će sa narodom i građanima Crne Gore uvek da ima najbolje i najbliže odnose, a prema vlastima te zemlje trudiće se uvek da ima dobre odnose, izjavio je Vučić.

“Prema svecu i tropar, to je sve što imam da kažem”, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje o odnosima Srbije i Crne Gore, budući da je crnogorski ministar spoljnih poslova praktično odbio mogućnost da se ambasador Srbije Vladimir Božović vrati na dužnost.

Vučić je rekao da je u međudržavnim odnosima logično i uobičajeno recipročno ponašanje i takav odnos, ali će se, istakao je, Srbija uvek truditi da bude popustljiva, ali nikako po cenu nacionalnih i državnih interesa.

Ove godine počinje izgradnja Nacionalnog stadiona

Vučić je najavio da ove godine počinje i izgradnja Nacionalnog stadiona u Surčinu.

"Izgradnja Nacionalnog stadiona će biti izvanredan razvojni projekat za opštinu Surčin, ali i za celu Srbiju. Već ove godine krećemo u izgradnju, biće velelepan, dobrim delom će biti od drveta i biće jedan od najmodernijih stadiona u Evropi", rekao je Vučić.

Vučić je kazao da će se nedaleko odatle nalaziti nova saobraćajnica Novi Beograd-Surčin.

Predsednik Srbije je rekao da će Nacionalni stadion postati novi centar okupljanja građana i privrednika, pošto će tu biti izgrađena dobra infrastruktura i postojaće dobra saobraćajna veza sa gradom.

"Srbija je danas najveće gradilište u Evropi", naglasio je Vučić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala