Pacolijev predlog za Madrid: Srbija nije Španija, Kosovo nije Katalonija, tamo nije počinjen genocid

© AP Photo / VISAR KRYEZIUBedžet Pacoli
Bedžet Pacoli - Sputnik Srbija, 1920, 31.03.2021
Pratite nas
Lider Alijanse za novo Kosovo i bivši kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli smatra da je takozvano Kosovo izgubilo dobru priliku da fudbalski meč kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Kataru, koji reprezentacija Kosova igra u Španiji, iskoristi za lobiranje u promeni stava ove zemlje.

Pacoli je na Fejsbuku podsetio da Španija ne priznaje nezavisnost Kosova i da je ovo bila dobra prilika za relaksaciju odnosa. On je u dugačkom postu napisao da ima kreativnu ideju kako da se to postigne, a gde bi pored njega u to bili uključeni Veton Suroi, Aljbin Kurti, Granit Džaku i Džerdan Šaćiri.

Pacoli podseća da je stranka španskog premijera Pedra Sančeza članica Španske socijalističke internacionale u čijem radu učestvuje i “Samoopredeljenje” Aljbina Kurtija.

“Zašto nije napisao nešto da podseti Sančeza da Kosovo nije Katalonija; da je izjednačavanje Kosova sa Katalonijom jednako izjednačavanju Srbije sa Španijom, što nije tačno, jer Španija nije izvršila genocid nad Katalonijom, njenom najnaprednijom regijom”, piše Pacoli.

On smatra da je Kurti mogao da zatraži pomoć od bivšeg italijanskog premijera Masima d’Aleme, koji je sarađivao sa Sančezom i koji mu je dobar prijatelj, ali i od bivšeg generalnog sekretara NATO Havijera Solane, koga naziva “mitskom ličnošću španske levice”, kako bi lobirao za minimalan napredak u odnosima dve zemlje.

“Fudbal je popularan sport koji otvara odnose među zemljama. Sportski uspeh otvara vrata diplomatije. Pokojni Fadilj Vokri je lobirajući sam radio na ulasku Kosova u FIFA i UEFA”, kaže Pacoli.

Isto su, po njemu, uradili i džudistkinja Majlinda Keljmendi i njen trener Driton Kuka koji su, kako piše, prisilili Rusiju da poštuje zastavu i himnu kosova.

“Čak i tada smo izgubili priliku da lobiramo kod Rusije. Takođe, mogli smo da organizujemo neke od naših najvećih fudbalera, Džerdana Šaćirija i Granita Džaku ili nekoga drugog da zatraže od Španske federacije, španske države, da se prema našem predstavniku odnose s poštovanjem”, smatra Pacoli.

On tvrdi da je njegov prijatelj Veton Suroi, kao odličan poznavalac španskog govornog područja, mogao da napravi pomake u tom pravcu.

“Bio bih voljan da mu se pridružim, sa našim izvanrednim fudbalerima, sa Aljbinom Kurtijem, da organizujemo sportsku političku delegaciju”, predlaže Pacoli dodajući da bi tako mogli da upoznaju i traže pomoć od Florentina Pereza, Havijera Solane, Španske fudbalske federacije i zaključuje:

“Nismo uradili ništa. Nismo ništa pokušali. Nismo ništa dobili.”

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala