Ljubinka Milinčić: Oni više ne postoje — munjevit odgovor Kineza Zapadu /video/

© Sputnik / Dejan SimićLjubinka Milinčić
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija, 1920, 31.03.2021
Pratite nas
Čitav zapadni svet danas čini 10 odsto svetskog stanovništva, a sama Kina 20 odsto. Kad se tome doda Rusija, nije čudno što Americi stižu upozorenja trezvenih ljudi iz celog sveta, ali i iz samih SAD, da na takvu silu sa istoka niko ne sme da udari. Pa ni država koja još sebe smatra najjačom, ali joj ta pozicija sve više i nepovratnije izmiče.

Novi američki predsednik je, međutim, osetljiv na vetar, ali ne i na razumne primedbe — još je Kisindžer govorio da Amerika može sebi da dozvoli da udari na Rusiju, ako je Kina na njenoj strani, ili na Kinu, ako je Rusija na strani SAD, ali da na obe — nikako ne bi smela. 

Istovremeni napad na Rusiju i Kinu

Priče o Rusiji kao agresoru koji podriva svetski poredak, koji bira američkog predsednika, vrši sajber-napade, truje, kako kažu, u svojoj, ali i tuđim zemljama, i ko zna šta još, obogaćene su ovih dana optužbama da Kina ugnjetava Ujgure, da ne poštuje njihova ljudska prava, a i jednima i drugima je novi američki predsednik zapretio — Rusiji da će sve to da „plati“, a Kina će biti obuzdana.

A da bi to oni shvatili ozbiljno — u Crnom moru, hiljadama kilometara od rodne luke, brčkaju se dva američka nosača raketa, povećava se broj letova strateške avijacije SAD oko granica Rusije, a za trećinu se povećao i broj špijunskih letova.

Isto je i sa Kinom, posle drskog upozorenja u Enkoridžu, na koje je Kina oštro odgovorila, usledila su i konkretna dejstva — pored vežbi u Žutom moru, koje gotovo neprekidno traju preko cele godine, Amerikanci su dovezli u Japan teški razarač, a najavili su i novu raketnu bazu na ostrvima u Istočnom kineskom ili Južnom kineskom moru za slučaj potencijalne agresije Kine.

Amerika, Kanada i EU su uvele sankcije Kini zbog kršenja ljudskih prava Ujgura, a Kina je munjevito odgovorila istom merom…

Oni više ne postoje

I građani Kine dali su svoj doprinos antizapadnim sankcijama bojkotujući, pa i spaljujući zapadnu robu. Spaljivane su patike „adidas“, nestao je „Ejč end Em”. Nema ga ni na kineskim pretraživačima društvenih mreža, ni na navigatorima koji „pokazuju put“ vozilima, ni kao poštanska adresa. A ako neki kupac ipak nađe prodavnicu, koja i dalje postoji i radi — neće moći da plati jer kju-ar kod, koji je obavezan kad plaćaju Kinezi, telefon prosto ne prepoznaje.

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov u nedavnoj poseti Kini predložio je svom kineskom kolegi da napuste zapadne platne sisteme i trguju u svojim valutama. „Ako SAD žele da zaustave tehnološki razvoj Rusije i Kine, treba da budemo samostalni i da ne zavisimo od njih.“

To je bila jedna od glavnih tema nedavnog sastanka na kojem je konstatovano da odnosi između dve zemlje nikad nisu bili na tako visokom nivou, a dogovor o prijateljstvu i saradnji potpisan pre 20 godina automatski je produžen na još pet.

Tako su se obistinile slutnje svetskih, ali i američkih analitičara, da će Amerika svojim ponašanjem prema Rusiji i Kini naterati dve velike zemlje da se udruže.

Moskva i Peking traže da se odbaci politizacija teme zaštite ljudskih prava i praksa njihovog korišćenja kao izgovora za mešanje u unutrašnje stvari drugih država i primenu politike sankcija.

Rusija i Kina moraju da mobilišu istomišljenike za zaštitu principa Povelje Ujedinjenih nacija. Lavrov je podsetio da zapadne zemlje pokušavaju „svim silama da obezbede svoje dominiranje“, između ostalog i ignorišući Povelju OUN i zamenu Povelje svojim pravilima.

Neobjavljeni vojni savez

Kina i Rusija već decenijama veoma dobro sarađuju i u Ujedinjenim nacijama, boreći se za multipolarnost sveta. Često ih nazivaju i „neobjavljenim vojnim saveznicima“, što ipak nije tačno, iako dve zemlje razmenjuju iskustva, organizuju zajedničke vežbe, sarađuju u kosmičkoj oblasti i sarađuju u sistemu upozoravanja u raketnim napadima. Moskva prodaje Kini avione Su-35 i sistem S-400.

Od dolaska Bajdena na čelo Amerike insistira se na podeli sveta na zapad i nezapad. Pri čemu ovo drugo znači antiruski i u nešto manjoj meri — antikineski savez. Zbližavanje ove dve zemlje čini ih jačim u ekonomskim, vojnim i geopolitičkim odnosima. Neće morati da se bore na dva fronta, kao što je SSSR morao šezdesetih godina. Rusija ne mora da brine o Kini, a Kina o Rusiji. Amerika, koja se u čitavoj svojoj istoriji trudila da ne otvara dva fronta istovremeno, ovog puta je to učinila. Neko će to zaista morati da plati. Ali to nisu ni Rusija ni Kina.

Prethodne emisije „Moj pogled na Rusiju“:

Sve emisije „Moj pogled na Rusiju“ pogledajte OVDE.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala