Lavrov kritikuje SAD i EU: Primenjuju metode nelojalne konkurencije protiv Rusije i Kine

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaSergej Lavrov u Kataru
Sergej Lavrov u Kataru - Sputnik Srbija, 1920, 31.03.2021
Pratite nas
Uvodeći na svetska tržišta ograničenja koja protivreče normama Svetske trgovinske organizacije (STO), Amerika i Evropska unija koriste metode nelojalne konkurencije protiv Rusije i Kine, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov na specijalnom zasedanju bliskoistočne konferencije Međunarodnog debatnog kluba „Valdaj“.
„Mi smo za to da konkurencija bude poštena. U konkretnoj situaciji se koriste nelojalne metode protiv Kine, kao i protiv Rusije. Pokušaji Sjedinjenih Američkih Država i Evrope, koja nažalost sledi njihov primer, pribegavanja restrikcijama s razlogom ili bez njega, potkopavanja pozicija konkurenata, uvođenja veštačkih ograničenja na globalnim tržištima koja protivreče normama STO – sve je to iz te oblasti“, istakao je ministar.

Komentarišući intenziviranje spoljnopolitičke delatnosti Kine na Bliskom istoku, Lavrov je rekao da Peking „naravno, ima pravo za štiti svoje interese“, kao što i Rusija štiti svoje interese u tom regionu.

Kina je globalna sila koja ima interese u svim regionima sveta, promoviše svoje ekonomske projekte, koncepte zajedničke sudbine čovečanstva. Ta zemlja ima globalne interese, ali se oni zasnivaju na stvarnim globalnim mogućnostima“, dodao je ministar inostranih poslova Rusije.

Lavrov je ranije izjavio da je celokupna infrastruktura odnosa sa Evropskom unijom uništena jednostranim postupcima Brisela, te da stoga sada Moskva nema odnose sa tom organizacijom.

U poslednje vreme nesuglasice između EU i Rusije zaoštrile su se zbog situacije oko Alekseja Navaljnog. Brisel je uveo nove antiruske sankcije, a Moskva je obećala da će odgovoriti.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala