„Gore nego ikada“: Dramatični zaključci sa sastanka u kovid bolnici Batajnica

Pratite nas
Rukovodstvo kovid bolnice u Batajnici posle sastanka sa državnim sekretarima ministarstva zdravlja izjavili su da je situacija gora nego ikada.

"Ovo je prelomni trenutak za opstajanje zdravstvenog sistema. Borimo se lavovski, ali smo i fizički i psihički iscrpljeni", rekli su oni za medije.

U kovid bolnici u Batajnici trenutno su kapaciteti popunjeni. Kako kaže rukovodstvo, "strahuju od svakog poziva i molbi kolega da se primi još jedan pacijent". U ovom momentu je aktivno 12 poluintenzivnih nega i pet jedinica intenzivnog lečenja.

Kako se ističe, izuzetno ozbiljna i teška situacija je u svim kovid bolnicama, ne samo u Batajnici. Do jučerašnjeg dana 7.800 ljudi je hospitalizovano, a svakog dana broj prijema je za 150 do 180 veći u odnosu na broj otpusta.

U prethodna 24 sata 808 bolesnika širom Srbije je hospitalizovano, a 640 je otpušteno.

Devedeset odsto pacijenata je intubirano, a kliničke slike su mnogo drastičnije.

Granica teških slika ide prema mlađoj životnoj dobi. Najmlađa pacijentkinja ima 32 godine i intubirana je pre tri dana, a najmlađi pacijent je 21-godišnji momak koji je sada uspešno oporavljen, preneo je B92.

"Zdravstveni radnici su umorni, rade danonoćno, smatrali smo da ova bolnica nikad neće doći do maksimuma", ističe rukovodstvo kovid bolnice u Batajnici.

Rukovodstvo apeluje na sve građane da je vakcinacija jedini spas i da nas "neće biti ukoliko se sada maksimalno ne posvetimo vakcinaciji".

"Molimo vas, ljudi, vakcinišite se. Država je obezbedila da birate. Vodite računa o sebi i svojim najmilijima. I kada se vakcinišete, nosite maske i nemojte da nasedate na pozive za raznorazne skupove, jer tako ugrožavate i svoje i tuđe zdravlje", naglasili su.

Takođe, zahvaljuju se svim svojim kolegama koji su došli iz svih krajeva Srbije da im pomognu.

Od 25. decembra dato je preko dva i po miliona doza vakcina, a 1.005.909 građana je u celosti revakcinisano.

"Šaljemo svoje mobilne timove i u najdalja mesta da motivišemo ljude i da ih vakcinišemo", zaključuje rukovodstvo.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala