Fejsbuk i Gugl planiraju da novim podmorskim kablovima povežu Ameriku i jugoistočnu Aziju

© AP Photo / Francois MoriMark Zakerberg
Mark Zakerberg - Sputnik Srbija, 1920, 31.03.2021
Pratite nas
Fejsbuk sa Guglom i regionalnim telekomunikacionim kompanijama planira polaganje dva podmorska kabla koji će povezivati Singapur, Indoneziju i Severnu Ameriku što će ojačati njihovu međusobnu vezu preko Interneta.

Potpredsednik Fejsbukovog odeljenja za mrežna ulaganja Kevin Salvadori rekao je da će to biti prva dva kabla, nazvana Eho i Bifrost, koji će prolaziti kroz Javansko more povećaće ukupni podmorski kapacitet u transpacifičkoj regiji za oko 70 odsto.

Odbio je da navede vrednost ulaganja, ali je rekao da je ono "vrlo značajno" za jugoistočnu Aziju.

Salvadori je rekao da će kablovi biti prvi koji će direktno da povežu Severnu Ameriku sa glavnim delovima Indonezije i da će preko Interneta da povećaju povezanost središnjih i istočnih provincija četvrte najmnogoljudnije države na svetu.

Dodao je kako se Eho gradi u saradnji s Alfabetovim Guglom i indonezijskom telekomunikacijskom kompanijom "XL Axiata" kao i da bi trebalo da bude završen do 2023. godine. Bifrost se gradi u saradnji s podružnicom indonezijskog "Telekoma" "Telinom" i singapurskim konglomeratom "Kepelom". On bi trebalo da bude završen do 2024. godine, prenosi Jutarnji list.

Dva kabla, za čije polaganje će biti potrebno regulatorno odobrenje, slede prethodna Fejsbukova ulaganja u izgradnju internetske veze u Indoneziji koja je jedno od njegovih pet vodećih svetskih tržišta.

Iako je 73 odsto od 270 miliona Indonežana na mreži, većina joj pristupa putem mobilnih uređaja, a manje od 10 odsto koristi širokopojasnu vezu, pokazalo je istraživanje udruženja indonezijskih provajdera internetskih usluga za 2020. godinu. Delovi zemlje su bez bilo kakvog pristupa Internetu.

Fejsbuk je prošle godine saopštio da će kroz 20 indonezijskih gradova rasporediti 3.000 kilometara kablova uz prethodno dogovoren razvoj javnih vaj-faj hotspotova.

Osim kablova za jugoistočnu Aziju, Fejsbuk je nastavio s planovima polaganja podmorskih kablova u Aziji i u drugim delovima sveta, uključujući i Pacifičku mrežu svetlosnih kablova (PLCN), rekao je Salvadori.

PLCN, čiju dužinu od 12.800 kilometara finansiraju Fejsbuk i Alfabet, naišao je na otpor američke vlade zbog planova za hongkonški ogranak.

Fejsbuk je početkom marta saopštio da će odustati od napora za povezivanje kabla između Kalifornije i Hongkonga zbog "stalne zabrinutosti američke vlade oko direktnih komunikacijskih veza između SAD i Hongkonga".

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala