„Fajzer“: Efikasnost vakcine kod dece od 12 do 15 godina 100 odsto

© AFP 2023 / PHOTO / DPA / LUKAS SCHULZE +++ GERMANY OUT +++Vakcina
Vakcina - Sputnik Srbija, 1920, 31.03.2021
Pratite nas
Kompanija „Fajzer“ objavila je da je efikasnost njene vakcine kod dece uzrasta od 12 do 15 godina 100 odsto.

Kako je saopšteno iz te kompanije, koja je zajedno sa „Biontekom“ razvila vakcinu protiv virusa korona, podaci studije u kojoj je bilo uključeno 2.260 dobrovoljaca iz SAD uzrasta od 12 do 15 godina, pokazuju da nije bilo zaraženih virusom korona među onima koji su u potpunosti bili vakcinisani. U kontrolnoj grupi koja je služila za poređenje, bilo je 18 slučajeva virusa korona, saopštio je „Fajzer“, prenose američki mediji.

Ruska vakcina protiv korone Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 30.03.2021
Rusija se sprema za ispitivanje vakcine protiv virusa korona na deci

Iz „Fajzera“ su naveli da su deca primila iste doze vakcine kao i odrasli.

Radi se o maloj studiji, koja još nije objavljena, pa nije poznato kako je tačno na vakcinu reagovao dečji imunitet. Istraživači su naveli samo da je kod dece u ovom uzrastu bio prisutan visok nivo antitela, nešto viši nego kod mladih odraslih.

„Fajzer“ navodi da su deca imala slične neželjene efekte kao i odrasli, kao što su bol u ruci, groznica i umor, naročito posle druge doze.

Studija će one koji su učestvovali pratiti u naredne dve godine za više informacija o dugotrajnim efektima.

„Fajzer“ i „Biontek“ planiraju da u narednim nedeljama zatraže dozvolu za hitnu upotrebu vakcine kod starijih od 12 godina.

„Žurimo kako bismo dobili dozvolu da bismo mogli da vakcinišemo decu pre početka sledeće školske godine“, rekao je Albert Burla, generalni direktor „Fajzera“.

„Fajzer“ nije jedini proizvođač koji sprovodi ovakvo istraživanje, pošto „Moderna“ ispituje vakcinu na deci od 12 do 17 godina.

Vakcinacija dece - Sputnik Srbija, 1920, 23.12.2020
Kada će se u Srbiji vakcinisati deca protiv korone

Američka Agencija za hranu i lekove već je odobrila ovim dvema kompanijama i ispitivanje vakcine na deci mlađoj od 11 godina.

„AstraZeneka“ je takođe počela ispitivanje vakcine na deci od šest do 17 godina u Velikoj Britaniji.

Kineski „Sinovak“ nedavno je objavio da je kineskim regulatornim telima predao preliminarne podatke da je njihova vakcina bezbedna za decu stariju od tri godine.

Prema zvaničnim podacima, deca čine oko 13 odsto slučajeva korone u SAD. Kako navodi Američka akademija za pedijatriju, od posledica kovida u SAD je do sada preminulo 268 dece, dok je 13.500 bilo hospitalizovano.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala