Bugarski novinar Amerikancima: Makar iz pristojnosti se ne mešajte u naše izbore

© AP Photo / Petar PetrovZastava Bugarske
Zastava Bugarske - Sputnik Srbija, 1920, 31.03.2021
Pratite nas
Bugarska može da raskrinka špijunsku grupu koja radi za Rusiju, može kritikovati Rusiju za „poluistinu“ o tome kako se zaista pojavila ćirilica, ali isto tako može kritikovati i SAD, izjavio je politički komentator Kuzmen Iliev iz partije VMRO BND, komentarišući izveštaj Stejt departmenta o ljudskim pravima u Bugarskoj.

U američkom izveštaju se navodi da u Bugarskoj postoje značajni problemi u sferi poštovanja ljudskih prava: primena sile od strane policije, ograničenja slobode govora, pritisci na medije, ozbiljna korupcija, upotreba sile i pretnje prema Romima i LGBT-zajednici.

„Bez obzira na to što su vlasti preduzele korake za krivično gonjenje i kažnjavanje činovnika koji su kršili ljudska prava, državni organi nisu uradili dovoljno i postoji problem sa nekažnjavanjima“, zaključuje se u izveštaju.

Kritički dokument je izazvao negodovanje Ilieva: po njegovom mišljenju, ovakve izveštaje ne treba objavljivati uoči parlamentarnih izbora koji se održavaju u nedelju, 4. aprila.

„Uzimajući u obzira da se vaše demokrate i dalje žale da su mal te ne ruski hakeri sa Čukotke, a ne američki narod izabrali Trampa za predsednika.. zar ne bi bilo pravilno, makar iz pristojnosti, da ne utičete na izbore u drugim državama? Pogledajte kakvu mrlju na demokratiji ste stavili svojim kršenjima na izborima i mahinacijama samo pre nekoliko meseci“, napisao je novinar na svom fejsbuku.

Iliev je zahvalio SAD na podsećanju na korupciju u zemlji, na nedopustivost nasilja na antivladinim demonstrantima prošlog leta i pretnjama nacionalnim manjinama, ali je skrenuo pažnju na sve ono šta se desilo Amerikancima protekle godine: na bacanje Molotovljevih koktela na policiju, na pucanje na demonstrante tokom protesta u Kapitolu, kao i na slučaj Džordža Flojda.

Bugarski politikolog je priznao napade na novinare u Bugarskoj, ali je skrenuo pažnju na slučajeve Asanža i Snoudena koji su objavili informacije da Obama prati američke građane i prisluškuje telefon Angele Merkel.

Bugarska je deo zapadne civilizacije, dala je azbuku stotinama miliona ljudi, a deo problema koji država danas ima pojavio se zahvaljujući socijalizmu, naglasio je novinar. Po njegovim rečima, Sofija i danas plaća to što se našla u orbiti SSSR-a, jer su se tako dogovorile SAD i SSSR.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala