„AstraZeneka“ samo za starije od 60 godina: Nemačka promenila plan vakcinacije

© Sputnik / Gustavo Valiente / Uđi u bazu fotografijaVakcina AstraZeneca
Vakcina AstraZeneca  - Sputnik Srbija, 1920, 31.03.2021
Pratite nas
Vakcina „AstraZeneka“ biće u Nemačkoj upotrebljavana samo za osobe starije od 60 godina, pošto je zabeležen 31 slučaj stvaranja krvnih ugrušaka, uglavnom kod žena mlađih od 55 godina, saopštile su nemačke vlasti.

Mlađi od 60 godina moći će da prime tu vakcinu samo nakon savetovanja sa lekarom koji obavlja vakcinaciju, objavili su ministri zdravlja saveznih država i savezni minstar, prenose nemački mediji.

Takođe, oni koji su već primili prvu dozu „AstraZeneke“, imaju izbor ili da prime drugu dozu ili da sačekaju preporuku nemačkog Odbora za vakcine koja je predviđena do kraja aprila. Nemačke zdravstvene vlasti ispituju mogućnost da li oni koji su dobili prvu dozu „AstraZeneke“, mogu kao drugu da dobiju „Fajzerovu“ vakcinu.

Kako su saopštili ministri zdravlja, kod mlađih osoba primećeni su retki slučajevi stvaranje teže cerebralne venske tromboze posle primanja ove vakcine.

Kada su osobe starije od 60 godina u pitanju, kako je objašnjeno, rizik od posledica kovida-19 daleko je veći nego onaj koji predstavlja eventualni rizik od krvnih ugrušaka posle vakcine.

Do sada je u Nemačkoj upotrebljeno 2,7 miliona doza „AstraZenekine“ vakcine.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala