Američke organizacije pozvale Bajdena da prekine nepromišljenu retoriku prema Rusiji

© REUTERS / TOM BRENNERAmerički predsednik Džozef Bajden
Američki predsednik Džozef Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 31.03.2021
Pratite nas
U Sjedinjenim Američkim Državama 27 organizacija pozvalo je predsednika Džoa Bajdena da prekine svoju „nepromišljenu“ retoriku protiv Rusije i započne konstruktivne bilateralne pregovore sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom, piše list „Hil“, pozivajući se na izjavu organizacija.

„Kao nacionalne organizacije koje se zalažu za diplomatiju, kontrolu naoružanja, razoružanje i mir, duboko smo uznemireni nedavnom negativnom razmenom između dve zemlje koje poseduju više od 90 odsto svetskih nuklearnih bojevih glava“, navodi se u saopštenju.

Organizacije su pozvale Bajdena da prestane da učestvuje u „nepromišljenim raspravama“ i nastavi pregovore sa Rusijom o nuklearnom oružju, jer je opasnost od nuklearne trke između dve zemlje „očiglednija nego ikad ranije“.

Osim toga, autori izjave podsetili su američkog predsednika na obećanje da će diplomatiju staviti u središte američke spoljne politike.

Ruski predsednik Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 18.03.2021
Putin izazvao Bajdena na „dvoboj“

„Hil“ nije naveo kompletan spisak organizacija potpisnica, ali piše da su među njima grupe „Justice Democrats“, „Blue America“, „Demand Progress“, „Our Revolution“ i „Progressive Democrats of America“.

Američki predsednik Džozef Bajden je u intervjuu za „Ej-Bi-Si“ 16. marta izjavio da će rusko rukovodstvo morati da „plati za pokušaje mešanja“ Moskve u američke izbore. Osim toga, šef Bele kuće je potvrdno odgovorio na pitanje da li Putina smatra „ubicom“. Kao odgovor na to, Putin je američkom kolegi poželeo dobro zdravlje i ponudio da porazgovaraju onlajn, ali je Bela kuća na to saopštila da su predsednici „već razgovarali“. Takođe je posle toga objavljeno da je Bajden pozvao Putina na pregovore o klimi. Kremlj je saopštio da tu temu smatra veoma važnom, a da će poziv biti razmotren u dogledno vreme, ukoliko bude primljen zvaničnim kanalima.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala